ΣΤΙΛ

Βρεθήκαμε στην έκθεση Cinemode του Jean Paul Gaultier: Εκεί που η μόδα συναντά το σινεμά


The Jennettes

11 Οκτωβρίου 2021

Βρεθήκαμε στην έκθεση Cinemode του Jean Paul Gaultier: Εκεί που η μόδα συναντά το σινεμά

Ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Jean Paul Gaultier αποσύρθηκε από τη δουλειά τον περασμένο χρόνο, αλλά δεν αποσύρθηκε ποτέ από τη δημιουργία.

Από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, ο 69χρονος φεμινιστής και πρώην enfant terrible της γαλλικής μόδας παρουσιάζει μία συγκλονιστική έκθεση στο Παρίσι, αποτίοντας φόρο τιμής στη δύναμη των γυναικών, μέσα από πασίγνωστα σύμβολα του κινηματογράφου. Από τη Marilyn Monroe μέχρι τη φετινή νικήτρια του Titane, της ταινίας που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα.

«Ήθελα να δείξω την εξέλιξη των γυναικών και των ανδρών στον κινηματογράφο και τη μόδα. Οι άντρες έχουν γίνει πιο θηλυκοί και οι γυναίκες αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη και ελευθερία». Στιγμιότυπα από ταινίες, φωτογραφίες και κοστούμια, σε μία έκθεση που ξεκινά την Τετάρτη στο Cinematheque Francaise και έχει τον έξυπνο τίτλο Cinemode. Αν και ο σχεδιαστής λατρεύει τα 50s και τα 60s και έχει μία μεγάλη αδυναμία στις Brigitte Bardot και Monroe, έχει σχεδιάσει τα ρούχα για τις ταινίες «Το πέμπτο στοιχείο» αλλά και για τον Pedro Almodovar.

Η έκθεση Cinemode δεν είναι απλώς μία αναδρομή του σχεδιαστή στο παρελθόν. Μαθαίνουμε πώς τα ρούχα απέκτησαν μία ιδιαίτερη θέση στις ταινίες, μέσα από ένα mix αναφορών και κατάλυσης των ορίων. Υπέροχα κομμάτια με αμέτρητες ερμηνείες και μία έκθεση- έργο τέχνης που μεταφέρει το μήνυμα του σχεδιαστή σαν μία ηχώ όλων αυτών των ταινιών.

jenny.gr
Ο Jean Paul Gaultier με τη Τζένη Μπαλατσινού

Ο Jean Paul Gaultier και η νέα εποχή (του)

Εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2020 ότι αποσύρεται από τον κόσμο της μόδας, μετά από μισό αιώνα δουλειάς. Τώρα προσκαλεί έναν νέο σχεδιαστή για κάθε season που θα δημιουργεί μία συλλογή υψηλής ραπτικής για τον οίκο του. Εκείνος πάλι αναζητά νέες προκλήσεις.

«Είναι μία νέα εποχή. Δεν θέλω πια να κάνω απλά μόδα. Είναι μία νέα περιπέτεια, μέσα στην οποία αναμιγνύω τη μόδα με το σινεμά. Το κεντρικό θέμα είναι η μίξη των στιλ. Το φτωχό με το πλούσιο, η εργατική τάξη με την αριστοκρατία. Τα άκρα συναντιούνται», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή στις ρίζες του και την ταινία Paris Frills που ενέπνευσε την πορεία της καριέρας του. «Αυτή ήταν η Βίβλος μου. Δεν σπούδασα σε σχολή μόδας, επομένως αυτή ήταν η εκπαίδευσή μου. Ένα συγκλονιστικό πορτραίτο του κόσμου της ραπτικής. Υπήρχε μία πασαρέλα, οι θεατές χειροκροτούσαν και είπα στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά».

jenny.gr

Εμείς βρεθήκαμε στην έκθεση Cinemode και κάνοντας κλικ στη gallery που ακολουθεί, μπορείτε να μεταφερθείτε για λίγο στον πάντα συναρπαστικό κόσμο του πάντα μοναδικού, Jean Paul Gaultier.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.