ΣΤΙΛ

Ημέρα της Γης 2022: Tα ελληνικά sustainable fashion brands που πρέπει να ξέρεις


Μάρθα Κουμπάνη

22 Απριλίου 2022

Ημέρα της Γης 2022: Tα ελληνικά sustainable fashion brands που πρέπει να ξέρεις
Στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά βήματα προς μία πιο κυκλική, βιώσιμη και ηθική μόδα, με τους νέους σχεδιαστές να μας συστήνουν αξιόλογα brands που συνδυάζουν πρωτοτυπία και συνείδηση

Εarth Day 2022. Η ανάγκη για αλλαγή προς ένα καλύτερο μέλλον στη μόδα, πιο βιώσιμο και ηθικό, ωθεί τα brands και τους μεγάλους οίκους στο να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

Το fashion sustainability είναι ολοένα και πιο ισχυρό. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός πως όλο και περισσότεροι και μεγαλύτεροι οίκοι παίρνουν αποφάσεις και κάνουν αλλαγές στην στρατηγική τους με γνώμονα τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την βιωσιμότητα.

H Stella McCartney έχει αρχίσει τον δικό της αγώνα για μία βιώσιμη μόδα εδώ και μία δεκαετία. Οι συλλογές γίνονται ολοένα και πιο οικολογικές, με ρούχα από οργανικό βαμβάκι, ανακυκλωμένο πολυεστέρα, βιώσιμη βισκόζη και οικολογικό μαλλί. Πρόσφατα, Βalenciaga και Alexander McQueen προστέθηκαν στη λίστα με τους μεγάλους σχεδιαστικούς οίκου που έχουν καταργήσει την χρήση αληθινής γούνας στις συλλογές τους.

Και στην Ελλάδα όμως γίνονται σημαντικά βήματα προς μία πιο κυκλική, βιώσιμη και ηθική μόδα, με τους νέους σχεδιαστές να μας συστήνουν αξιόλογα brands που συνδυάζουν πρωτοτυπία και συνείδηση,

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά από τα αγαπημένα μας ελληνικά sustainable fashion brands που στοχεύουν στην αειφορία και παράγουν υψηλής ποιότητας, φιλικές προς το περιβάλλον συλλογές - και οι οποίες δεν στερούνται σε στιλ - έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το shopping με καθαρή συνείδηση.

Eating The Goober

Το ελληνικό βιώσιμο brand Eating the Goober, των Βίκυ Μουδήλου και Σταμάτη Γκίνη θέτει ως στόχο να προσφέρει ενημέρωση και επιλογές βιώσιμης μόδας προκειμένου να εμπνεύσει και την νέα γενιά να κάνει βήματα μπροστά. Τα πολυμορφικά τους σανδάλια είναι το κάτι άλλο!

Vathos Aparrel

Το VATHOS Apparel είναι ένα σύγχρονο ελληνικό brand με ηθικό χαρακτήρα, που πρεσβεύει τη φιλική και υπεύθυνη προς το περιβάλλον μόδα στην Ελλάδα. Το πρώτο βιώσιμο brand στην Ελλάδα που εδώ και μερικά χρόνια κάνει το sustainability πραγματικότητα μέσα από τις συλλογές του ανήκει στις Σοφία Καραγιάννη και Βασιλική Συμεωνίδη.

MUSA

Η MUSA Collection είναι ένα premium Ελληνικό βιώσιμο και ηθικό brand ρούχων και αξεσουάρ.
Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020 από την Νάσια Φιλιππίδη, η οποία ύστερα από χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, όπου ασχολήθηκε με τον χώρο του μάρκετινγκ και την βιωσιμότητα στον τομέα της μόδας, δημιούργησε την MUSA με στόχο να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης και ηθικής μόδας, αλλά και να δώσει μία διαφορετική οπτική σχετικά με το πως και τι αγοράζουμε, καθώς και τι επιλέγουμε να αγγίζει το σώμα μας.

Circular Independence

Kαι πίσω από αυτό το ελληνικό, sustainable label βρίσκονται η Βάσια Κωσταρά στο art direction και ο Κλεάνθης Νικολαΐδης στο product development. Mία σειρά ρούχων φτιαγμένη από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια προερχόμενα από ελληνικά νησιά και παράκτιες περιοχές αλλάζει τα δεδομένα.

IT’S A SHIRT

Τα πουκάμισα της Χριστίνας Χριστοδούλου κατασκευάζονται στην οικογενειακή βιοτεχνία, ενώ τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι είτε deadstock που επιλέγονται έπειτα από έρευνα στην τοπική αγορά είτε υψηλής ποιότητας ποπλίνα, ελληνικό λινό και βαμβάκι.

Christiana Vardakou

Όλα τα κομμάτια του brand της είναι χειροποίητα, όλη η δημιουργική διαδικασία γίνεται στο εργαστήριό της. Εκείνη και η ομάδα της υφαίνουν στον αργαλειό και κάνουν μπατίκ, ράβουν σε οργανικά υφάσματα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυτικές βαφές.

2WO+1NE=2

Η Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση εμπνέονται από τις τέχνες και τα ταξίδια και δημιουργούν ρούχα τους έχουν μια δική τους ταυτότητα. Δεν ακολουθούν τις τάσεις, σκοπός τους είναι η δημιουργία κλασικών και διαχρονικών ενδυμάτων. Για αυτό και χρησιμοποιούν αποκλειστικά υψηλής ποιότητας υφάσματα.

3Quarters

H Γαρυφαλιά και ο Γιάννης Πιτσάκης, δημιούργησαν το 2015 ένα από τα πρώτα brand βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα, φτιάχνοντας στο εργαστήριό τους στο κέντρο της Αθήνας τσάντες και αξεσουάρ με πρώτη ύλη τα εναπομείναντα υφάσματα από τις καινούργιες τέντες που τοποθετούνται στα μπαλκόνια της Αθήνας.