GREEN

Happy Green Year: 5 στόχοι που θα κάνουν το 2022 την πιο πράσινη χρονιά


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Δεκεμβρίου 2021

Happy Green Year: 5 στόχοι που θα κάνουν το 2022 την πιο πράσινη χρονιά
cottonbro from Pexels
Το 2022 είναι η χρονιά που θα αγαπήσουμε τον πλανήτη λίγο παραπάνω

Ξεκινάμε κάθε χρόνο με νέες αποφάσεις. Πράγματα που δεσμευόμαστε να κάνουμε, συνήθειες που θα αφήσουμε - θα ξεκινήσουμε γυμναστική, θα κόψουμε το κάπνισμα, θα παίρνουμε συχνότερα τηλέφωνο τους γονείς μας. Κι ενώ έχουμε κάθε καλή διάθεση να τηρήσουμε το πρόγραμμα, συνήθως κάτι χαλάει στην πορεία. Το ξέρουμε, το περιμένουμε και είμαστε ήσυχοι – δε θα έρθει και το τέλος του κόσμου, αν δεν είμαστε συνεπείς.

Φέτος λοιπόν, θα κινηθούμε διαφορετικά. Γιατί το 2022 θα είναι μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τον πλανήτη, θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και θα είναι αδύνατο να κρυφτούμε από την κλιματική αλλαγή. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να βάλουμε ρεαλιστικούς στόχους και μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, να κάνουμε το νέο έτος πιο πράσινο.

Παρακάτω, θα δούμε 5 ρεαλιστικές αλλαγές που θα βοηθήσουν το περιβάλλον.

Λιγότερο πλαστικό

Το πλαστικό είναι τόσο ξεπερασμένο. Καλύτερα λοιπόν να μείνει στο 2021 και να βγει από τη ζωή μας. Κάθε χρόνο, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό. Η Ευρώπη, μάλιστα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του. Ευτυχώς για τον πλανήτη, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσες εναλλακτικές στην αγορά, που μόνο απαραίτητο δε μας είναι.

Λιγότερο κρέας

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2018, βρήκε ότι αν βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μας, θα περιορίσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 73%. Οι ειδικοί βρήκαν, επίσης, ότι η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να σώσει έως και 31 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Επαναχρησιμοποιούμενο μπουκαλάκι

Κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη πωλούνται 46 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Το 2022 λοιπόν, ας είναι η χρονιά που θα έχουμε παντού το παγούρι μας και θα βάλουμε στόχο να περιορίσουμε σημαντικά αυτόν τον αριθμό.

Λιγότερο μπάνιο

Ναι, καλά διαβάσατε. Και δεν εννοούμε ότι θα είμαστε λιγότερο καθαροί.
Ενώ σε όλους μας αρέσει να κάνουμε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο, βρέθηκε πως αν περνάμε 1 λεπτό λιγότερο στο ντους, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 2,400 λίτρα νερού τον χρόνο.

Περισσότερο thrifting

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως. Αν δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τα ψώνια, λοιπόν, μπορούμε να δώσουμε μία ευκαιρία σε μεταχειρισμένα (second-hand, vintage, ας τα πούμε όπως μας αρέσει καλύτερα) ρούχα, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.