ΣΤΙΛ

Η δύναμη του να είσαι «αντιπαθητική» γυναίκα - Το ανατρεπτικό fashion film της Millicent Hailes


JTeam

27 Ιουλίου 2022

Η δύναμη του να είσαι «αντιπαθητική» γυναίκα - Το ανατρεπτικό fashion film της Millicent Hailes
Millicent Hailes
Μια φωτογράφος μιλά για την δύναμη που κρύβεται στο να μην είσαι αρεστή σε όλους

Πόσο συχνά σκέφτεστε τη γνώμη των άλλων; Πόσο επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητά σας, διαμορφώντας τελικά την ίδια την εικόνα που έχετε εσείς για τον εαυτό σας; Τι θα γινόταν αν όλοι μας μπορούσαμε όχι μόνο να αποδεχτούμε ότι δεν γίνεται να είμαστε συμπαθείς σε όλους, αλλά και να αντλήσουμε δύναμη από αυτή την παραδοχή;

Η Millicent Hailes είναι μια αντιπαθητική γυναίκα.

«Δεν χωράω πια σε μικρούς, ήσυχους, μερικές φορές αόρατους χώρους. Πηγαίνω πέρα ​​από εκεί που πρέπει να πάει μια συμπαθής γυναίκα», λέει.

Είναι creative director με έδρα το Λος Άντζελες και το Λονδίνο, που πέρασε την τελευταία δεκαετία ξεχωρίζοντας από τα όρια της σύγχρονης γυναικείας ζωής – σύνορα που, όπως πιστεύει, είναι λιγότερο διαπερατά από ό,τι μπορεί να επιτρέπει ο πολιτισμός. Από τότε που αποφοίτησε από το LCF το 2012, η ​​Hailes στράφηκε στη φωτογραφία και τη δημιουργία ταινιών, συνεργαζόμενη με μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους πρωταγωνιστές της pop κουλτούρας – Billie Eilish, Dorian Electra, Migos και Young Thug – ενώ η προσωπική της δουλειά αντανακλά τις έννοιες της επιθυμίας και της αποδοχής μέσα από εικόνες strip clubs και γυναικών bodybuilders.

Την περασμένη χρονιά, η Hailes διοχέτευσε αυτές τις ιδέες στο yves.2c, ένα εξαμηνιαίο περιοδικό με σκοπό να «αναδείξει τους καλλιτέχνες που μιλούν ανοιχτά και εργάζονται ενάντια στην πατριαρχία». Σε αυτό, μια ομάδα φωτογράφων, designers και καλλιτεχνών μιλούν για την πραγματικότητα τους. Μια καθημερινότητα που δεν χτίστηκε για να χωράει τα περιθωριοποιημένα φύλα, με την Hailes να αντικατοπτρίζει τους τρόπους με τους οποίους το ανδροκρατούμενη entertainment industry έχει διαμορφώσει και καταστείλει την αίσθηση του εαυτού της.

Αν και για πρώτη φορά άρχισε να ξετυλίγει αυτή την εμπειρία σε μια συλλογή δοκιμίων και ποίησης διερευνώντας ερωτήματα όπως: «Είμαι πάρα πολύ; Πολύ ειλικρινής; Δεν είναι αρκετά ειλικρινής; Είμαι αληθινή με τον εαυτό μου αν γίνω συμπαθής στους άλλους;» Η Hailes κάνει σήμερα το ντεμπούτο της σε ένα νέο και ανατρεπτικό fashion film, με τίτλο Unlikeable (δηλαδή «Αντιπαθής»), το οποίο βασίζεται στην καθολικότητα αυτών των συναισθημάτων.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι ευάλωτος και να αντιμετωπίζεις το τραύμα, ενώ προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα εντελώς αυθεντικό έργο», εξηγεί.

To film «εμβαθύνει στις προκλήσεις του να γίνεις "καλύτερη" φεμινίστρια, αντανακλώντας την πίεση για συμμόρφωση και του τι σημαίνει όταν ο φεμινισμός γίνεται τάση, ειδικά στη βιομηχανία του θεάματος». Σε αυτό παρελαύνει ένα cast από cis, trans και non binary γυναίκες. To styling έχει αναλάβει η Nazanin Shahnavaz, η οποία χρησιμοποιεί τα ρούχα για να καυτηριάσει μερικά από τα πιο μεγαλύτερα έμφυλα αρχέτυπα της κουλτούρας - το κοστούμι και η γραβάτα, το καπέλο της υπηρέτριας, οι γόβες και η πανοπλία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, η κάμερα κινείται πάνω από σώματα τυλιγμένα με κορσέδες και αλυσίδες, από πρόσωπα θλιμμένα, δακρυσμένα ακόμα και ματωμένα.

Η φωνή της Hailes επαναλαμβάνει αλήθειες:

«Το να είσαι συμπαθητική, σημαίνει ότι κάποιος θα σε δει / και θα σε προστατεύσει στο σκοτάδι / ότι αξίζεις να γυρίσεις σπίτι με ασφάλεια / Αξίζει να σε πιστέψουν / Αξίζει να σωθείς / Δεν το αξίζεις αν δεν είσαι συμπαθητική / Δεν ήσουν κατάλληλα ντυμένη / Το ζητούσες / Μακάρι να προσπαθούσες να γίνεις πιο συμπαθητική γυναίκα. Στο σώμα μου βρίσκεται η επιθυμία να μάθω και να μιλήσω ανοιχτά / Στο σώμα μου βρίσκεται η επιθυμία να με ακούσουν / Να μιλήσω καθαρά και σωστά για τον εαυτό μου».

Αν και είναι μια «ειλικρινής γυναίκα», που πολλές φορές στο παρελθόν της είπαν να μιλάει «με γλυκό τρόπο», με αποτέλεσμα να σιωπήσει, τώρα νιώθει πιο σίγουρη για το είδος των ιστοριών που θέλει να αφηγηθεί. «Δεν είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρω, ωστόσο. Εξακολουθώ να ανακαλύπτω ποια είμαι και ποιον αντιπροσωπεύω στη δουλειά μου. Όλοι μαθαίνουμε και ξεμαθαίνουμε, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να είναι ίσες». Με αυτήν την ταινία, τουλάχιστον, η Hailes φαίνεται να βρίσκει τη φωνή της. «Θα ήθελα οι άνθρωποι να βρίσκουν δύναμη στο να μην είναι αρεστοί, να νιώθουν άνετα στο να μην συμμορφώνονται».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.