ΣΤΙΛ

Αφαλός: Το τελευταίο taboo της μόδας


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

19 Ιανουαρίου 2023

Αφαλός: Το τελευταίο taboo της μόδας
Instagram/ loriharvey
«Οπή εδώ, οπή εκεί οπή και παραπέρα» όπως είχε πει κάποτε και ο Κωνσταντίνος Κατακουζινός! Αυτές οι «οπές» λοιπόν είναι πολύ μεγάλη τάση αυτή τη στιγμή.

Δεν είμαι μόνο εγώ. Το έχεις παρατηρήσει κα εσύ και ο διπλανός σου και σίγουρα η πλάση όλη. Τα μπλουζάκια κονταίνουν για γυναίκες, άνδρες, παιδιά, σκυλιά και η μέση από τα παντελόνια όλο και χαμηλώνει. Τα μαγιό και τα φορέματα έχουν περισσότερες τρύπες και από ελβετικό τυρί στα πλάγια και στην κοιλιά. Τη στιγμή που το να δείχνεις την κοιλιά σου έχει γίνει κάπως βαρετό και αναμενόμενο, ένα νέο στυλ κάνει την εμφάνισή του: Το φόρεμα με το άνοιγμα σε σχήμα διαμαντιού, ακριβώς στον αφαλό.

«Το να δείχνεις τον αφαλό σου είναι το τελευταίο taboo», λέει ο Νεοϋορκέζος σχεδιαστής μόδας Michael Kors, ο οποίος δημιούργησε το μαύρο φόρεμα με το άνοιγμα σε σχήμα διαμάντι για την επιχειρηματία και μοντέλο Lori Harvey για το Met Gala του 2022. Το look ήταν «προκλητικό και κομψό την ίδια στιγμή».

Το τολμηρό αυτό στυλ έχει υμνηθεί από brands όπως ο Christopher Esber, ο Saint Laurent και η Gucci και έχει φορεθεί στο κόκκινο χαλί από stars όπως η Zoë Kravitz, η Julia Garner και η Hailey Bieber. Τα συγκεκριμένα φορέματα είναι συνήθως μακρυμάνικα και maxi, συγκεντρώνοντας όλη την προσοχή στο άνοιγμα στον αφαλό.

Ο Michael Kors βλέπει το look ως μια απευθείας σύγκρουση με την επιβαλλόμενη άνεση της περιόδου του lockdown. «Αφού ήμασταν με φόρμες και παντόφλες, όλοι τώρα είναι στη φάση ‘Βγάλτε με από αυτό το φούτερ, θέλω να γιορτάσω’» λέει ο Kors.

Το να δείχνεις τον αφαλό σου δεν είναι και εντελώς καινούργιο: Ο σχεδιαστής αναφέρει την Cher ως μια από τις πρώτες που υιοθέτησαν την τάση, λέγοντας ότι ήταν «πραγματικά εθισμένος» να βλέπει τα look της να ωριμάζουν. «Κάθε εβδομάδα περίμενα να δω ποιο μέρος του σώματός της θα αποκάλυπτε με άκρως γκλαμουράτο τρόπο», λέει ο Kors. Τη δεκαετία του 1970 ήταν πολύ σπάνιο η Cher να μην έδειχνε τον αφαλό της, συχνά φορώντας λαμπερά σύνολα από τον Bob Mackie.

Βέβαια το look αυτό υπάρχει πάρα πολλά χρόνια. Όπως αναφέρει η Amanda Garfinkel. βοηθός εφόρου στο Costume Institute του Metropolitan Museum of Art «Η μόδα πειραματίζεται με τέτοιου είδους έκθεση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι ερωτογενείς ζώνες αλλάζουν με τα χρόνια, οπότε αλλάζει και η θέση των ανοιγμάτων».

Μπορούμε να τοποθετήσουμε την αρχή της έκθεσης του αφαλού γύρω στο 1960 με 1970, αλλά οι διαφάνειες και τα κοψίματα σε διάφορα σημεία του σώματος βρίσκονται και σε βραδινά φορέματα της Madeleine Vionnet και της Madame Grès από το 1930.

Πέρα όμως από το κόκκινο χαλί και τα fashion videos, αυτά τα φορέματα αγοράζονται πραγματικά από τον απλό κόσμο; Η αλήθεια είναι πως ναι. Το κόψιμο σε σχήμα διαμαντιού που αφήνει ακάλυπτο τον αφαλό είναι αυτή τη στιγμή μια top τάση. Σε αυτό φυσικά έχουν συμβάλει και οι Kardashian-Jenner, οι αδερφές Hadid και μην ξεχνάμε και την Maddy από τη σειρά “Euphoria. Το συγκεκριμένο στυλ φορέματος πουλάει σαν τρελό!

Από την άλλη βέβαια, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τους κοιλιακούς της Emily Ratajkowski, ούτε είναι όλοι τόσο ακομπλεξάριστοι που να καταφέρουν να φορέσουν ένα φόρεμα με τέτοιο άνοιγμα χωρίς το τέλειο σώμα. Οι περισσότεροι έχουν πιο ωραία πόδια, ντεκολτέ και πλάτη από κοιλιά. Και στην τελική θα ήθελες να πας σε ένα party και να αισθάνεσαι άνετα και όμορφα και όχι να ανησυχείς αν η μακαρονάδα που έφαγες για να μη σε πειράξει το ποτό φαίνεται από την τρύπα στην κοιλιά σου!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.