ΣΤΙΛ

Paris Fashion Week: Η '60s αισθητική του Dior που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι


Ελένη Μπεζιριάνογλου

29 Φεβρουαρίου 2024

Dior, FW24, Paris Fashion Week
SPLASH via Ideal Image
Η Miss Dior συλλογή, τα έργα τέχνης της Kulkarni και το απαγορευμένο τραγούδι των Birkin και Gainsbourg

Η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, εμπνεύστηκε για τη νέα συλλογή που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, από την «Miss Dior» εποχή. Miss Dior είναι το όνομα που χρησιμοποίησε ο Marc Bohan, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου για 30 χρόνια, όταν τη δεκαετία του '60 κυκλοφόρησε μια συλλογή που απευθυνόταν στους πιο νέους σε ηλικία πελάτες που αναζητούσαν περισσότερη ελευθερία στα ρούχα τους και δεν ήθελαν να περιορίζονται από τις αυστηρές γραμμές της υψηλής ραπτικής.

Έτσι, στην πασαρέλα του Dior για το FW24, είδαμε σχέδια απλά αλλά πολύ κομψά, νεανικά αλλά όχι εμπορικά. Κοστούμια, μάλλινα παλτό και μια ήσυχη χρωματική παλέτα από μπεζ και καφέ. Το show ξεκίνησε με καθημερινά, βασικά κομμάτια εμπλουτισμένα με ρετρό πινελιές, όπως κοντομάνικες καπαρντίνες, λευκά πουκάμισα και φλατ μπότες ιππασίας. Σταδιακά τα looks αποκτούσαν επισημότητα με φορέματα με γιακάδες με κοσμήματα, μάλλινα λευκά μπουφάν, gladiator σανδάλια, χρυσά κοσμήματα και τσάντες και σακάκια και φούστες που έγραφαν «Miss Dior».

Στο show του Dior όλα έχουν τη σημασία τους, ακόμη και το σκηνικό. Ένα φρούριο από μπαμπού κύκλωνε την πασαρέλα και στη μέση στεκόντουσαν γυναικείες φιγούρες πολεμιστριών, τις οποίες δημιούργησε η καλλιτέχνης Shakuntala Kulkarni. Εκ πρώτης θα έλεγε κανείς ότι δεν ταιριάζουν στην αισθητική του Dior. Ωστόσο, το έργο της Kulkarni είναι βαθιά συνδεδεμένο με την πολιτική του σώματος, ένα θέμα απόλυτα σχετικό με τη δεκαετία του '60 και το σήμερα. Το σκηνικό συμπλήρωνε το τραγούδι «Je t' aime... moi non plus» των Jane Birkin και Serge Gainsbourg, το οποίο είχε απαγορευτεί σε αρκετές χώρες ως «ακατάλληλο» λόγω των στίχων του. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως σχολιασμός στο πόσο έχει προχωρήσει η κοινωνία, αλλά και πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν για τα δικαιώματα των γυναικών. Από κάθε άποψη, πάντως, ήταν ένα υπέροχο show.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.