ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Azzedine Alaïa: Έκθεση της προσωπικής haute couture συλλογής του στο Παρίσι


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

10 Ιανουαρίου 2023

Azzedine Alaïa: Έκθεση της προσωπικής haute couture συλλογής του στο Παρίσι
Instagram/jhajhaantinelli
Η έκθεση της προσωπικής haute couture συλλογής του Τυνήσιου σχεδιαστή Azzedine Alaïa στο Παρίσι μετράει περισσότερα από 20.000 ενδύματα!

Το Palais Galliera, το μουσείο μόδας και ιστορίας της μόδας στο Παρίσι, φιλοξενεί μια ακόμα αναδρομική έκθεση του σχεδιαστή μόδας Azzedine Alaïa. Αυτή τη φορά δε θα επικεντρωθεί στα δικά του σχέδια, αλλά στην τεράστια προσωπική συλλογή του από haute couture ενδύματα.

Το όνομα της έκθεσης είναι «Azzedine Alaïa, couturier collectionneur» και θα βρίσκεται στο Παρίσι από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου του 2024. Αυτή η έκθεση ακολουθεί μια άλλη αναδρομική έκθεση του μουσείου από το 2013 που συνέπεσε με το άνοιγμά του μετά από τέσσερα χρόνια ανακαίνισης.

Η έκθεση θα έχει πάνω από 20.000 ενδύματα συγκεντρωμένα από τον Τυνήσιο σχεδιαστή, είπε ο Olivier Saillard, διευθυντής του Association Azzedine Alaïa και έφορος της έκθεσης. Θα περιλαμβάνει κομμάτια από την Madeleine Vionnet, τη Chanel, την Elsa Schiaparelli και τον Jean Patou, όπως επίσης και πιο σύγχρονων σχεδιαστών όπως της Vivienne Westwood, του John Galliano και αρκετών ακόμα.

Το μέγεθος της προσωπικής συλλογής του Alaïa από haute couture ενδύματα ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατό του το 2017. Το θέαμα ήταν λυπηρό, διότι τα ρούχα ήταν στοιβαγμένα και στριμωγμένα σε ένα υπόγειο στα κεντρικά του γραφεία στη Rue de Moussy στο Παρίσι. Η συλλογή έπειτα καταμετρήθηκε και φυλασσόταν στην αποθήκη του μουσείου.

Ο Alaïa ξεκίνησε να συλλέγει το 1968 όταν ο Balenciaga έκλεισε το haute couture ατελιέ του και η Madame Renée, που διηύθυνε το εργαστήριο, προσκάλεσε τον -τότε- νεαρό σχεδιαστή να «σώσει» μερικά υφάσματα. Αντί αυτού όμως, ο Alaïa πήρε τα ρούχα που βρήκε και τα συντήρησε.

«Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή από haute couture ενδύματα σε όλο τον κόσμο και ξεκίνησε να συλλέγει από πολύ νωρίς,» είπε ο Saillard στο WWD. «Το έκανε για να προστατέψει την κληρονομιά. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Αισθάνθηκε την άμεση ανάγκη να διασώσει την μνήμη όχι μόνο των couturiers, αλλά και των εργαστηρίων που έφτιαχναν τα ρούχα.»

Η συλλογή αντανακλά το προσωπικό γούστο του Alaïa και φυσικά το ταλέντο των σχεδιαστών που θαύμαζε. Ο Saillard σημείωσε, για παράδειγμα, την υπεροχή των μαύρων, των κόκκινων και των μπλε ρούχων και είπε ότι ο σχεδιαστής σύλλεγε Αμερικανούς σχεδιαστές όπως ο Charles James, ο Adrian και η Claire McCardell, των οποίων η δουλειά είχε ευρέως υποτιμηθεί από τους Γάλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.