ΣΤΙΛ FASHION NEWS

"Karl Lagerfeld: A Celebration": Η Vogue τιμά τον θρυλικό σχεδιαστή με ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα


JTeam

13 Απριλίου 2023

"Karl Lagerfeld: A Celebration": Η Vogue τιμά τον θρυλικό σχεδιαστή με ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα
Δέκα σχεδιαστές, δέκα μοντέλα, δέκα looks και μία διάσημη γάτα

Το θέμα του φετινού Met Gala είναι απλό, λιτό, κατανοητό: “In honor of Karl” (Προς τιμήν του Karl). Ο Karl Lagerfeld υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στον κόσμο της μόδας, άλλωστε. Αυτός είναι και ο λόγος που, τον φετινό Μάιο, το τεύχος της Vogue είναι μία ωδή στο έργο του.

«Δέκα μοντέλα, δέκα looks, μία διάσημη γάτα. Στο Grand Palais του Παρισιού, δέκα σχεδιαστές περνούν την κληρονομιά του Karl Lagerfeld στο μέλλον», ξεκινά το αφιέρωμα.

Δέκα σχεδιαστές, λοιπόν, μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο εκείνος επηρέασε την πορεία και το όραμά τους. Εμπνεύστηκαν από εκείνον και, καθένας τους, δημιούργησε ένα ξεχωριστό ρούχο προς τιμήν του. Έπειτα, δέκα από τα αγαπημένα του μοντέλα, οι Anok Yai, Shalom Harlow, Kendall Jenner, Liu Wen, Adut Akech, Natalia Vodianova, Naomi Campbell, Amber Valletta, Gigi Hadid και Devon Aoki, φόρεσαν τις δημιουργίες αυτές, φωτογραφήθηκαν και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Jenny.Gr

Ο Pierpaolo Piccioli, του οίκου Valentino, γνώρισε τον Lagerfeld στα ‘90s. «Ήταν λες κι ένας σταρ ερχόταν στο γραφείο», δήλωσε. «Μου έμαθε να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο. Ότι μπορείς να δουλέψεις με τα πάντα. Ότι μπορείς να δημιουργήσεις με τα πάντα. Είχε εμμονή με την καινοτομία – την ιδέα να αποτυπώνει το σύγχρονο. Δεν υπήρξε ποτέ νοσταλγικός. Το look που δημιούργησα είναι το αμάλγαμα των λεγομένων του, της καινοτομίας του, και την οξύτητα της εμφάνισής του».

Ο Thom Browne θεωρεί πως το έργο του Karl Lagerfeld «ήταν ο τέλειος συνδυασμός του υπέροχου σχεδίου και της υπέροχης εκτέλεσης – η ποιότητα συναντούσε τις κονσεπτικές του ιδέες. Η ιδιοφυία του οφείλεταο στο ότι γνώριζε καλά για ποιον σχεδίαζε». Θαύμαζε τον τρόπο με τον οποίο έδινε σχήμα στα ρούχα του, ο οποίος ίσως και να ήταν avant-garde για πολύ κόσμο. «Θέλησα να παίξω με αυτή την ιδέα, και με όσα έχτισε ο οίκος Chanel».

Για την Donatella Versace, ο Karl Lagerfeld δεν ήταν απλώς ένας εμβληματικός σχεδιαστής, αλλά κι ένας πολύ καλός φίλος του αδελφού της, Gianni. Έτσι τον γνώρισε – πρώτα ως άνθρωπο, και έπειτα ως σχεδιαστή. «Ταίριαζε πράγματα που δεν έβγαζαν νόημα, απλώς για να σου δείξει ότι, τελικά, το νόημα υπήρχε. Δεν έπαιρνε στα σοβαρά τον εαυτό του, αλλά οι ιδιοφυίες δεν το κάνουν. Ήταν λες και κάθε show που έκανε, ήταν το πρώτο του. Και του άρεσε να περιβάλλεται από γυναίκες, του έδιναν δύναμη. Η παρουσία τους ήταν σημαντική – ήθελε να ξέρει τι σκέφτονταν για αυτά που έκανε», δήλωσε.

Ο Jun Takahashi του οίκου Undercover πιστεύει πως το πραγματικά υπέροχο, ήταν ότι ο Lagrfeld δεν έπαψε ποτέ να κάνει νέα πράγματα – και να τα κάνει με επιτυχία. Για τη Vogue, προσπάθησε να δημιουργήσει «όπως η Coco και ο Karl». Και το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα κλασικά Chanel κοστούμια, αλλά με μία διαφορά: «Κάτι που δεν μπορείς να προσδιορίσεις ακριβώς – dark pop και punk στοιχεία, με τις ραφές να φαίνονται ή να είναι κoυρελιασμένες».

Ο Christopher John Rogers σχεδίασε ένα ρούχο εμπνευσμένο από τις δουλειές του Karl Lagerfeld στον Fendi. Αποκάλυψε ότι τον εκτιμούσε πάντα επειδή, αν και δεν ήταν για όλους, τα σχέδιά του προορίζονταν πάντα για τον πελάτη και για τον ίδιο. «Είναι σύμβολο της μακροβιότητας, της αυθεντικότητας, της δημιουργίας και της αίσθησης του χιούμορ στη μόδα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο», σημείωσε.

Ο John Galliano, από την πλευρά του, μίλησε για την εποχή που συνεργάστηκε με τον Lagerfeld και τον τρόπο που στο τέλος κάθε πρότασης, έβαζε ένα “non?” – λες και σε ρωτούσε τη γνώμη σου. Για το φόρεμα που έφτιαξε προς τιμήν του, έβαλε παγέτες και πουά, «κάτι fun αλλά – ελπίζω – με όλη την αυστηρότητα της υψηλής ραπτικής».

Όταν ο Olivier Rousteing γνώρισε τον Karl Lagerfeld, δέχτηκε μία μόνο ερώτηση: «Είσαι το νέο αγόρι της Balmain;». Απάντησε θετικά και, δύο μήνες μετά, βρέθηκαν σε ένα δείπνο. Σκέφτηκς πως ήθελε να τον μάθει, να μην κάνουν κλισέ συζητήσεις για δουλειά – μέγα λάθος, όπως αποδείχθηκε. «Η δουλειά είναι η ζωή μου, η δουλειά είναι η αγάπη μου», του είπε. Το look που δημιούργησε τώρα, είναι ένας φόρος τιμής στον ίδιο, έναν «πρωτοπόρο – τον βασιλιά – όσων προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα», όπως χαρακτήρισε. «Κοίταξα τις δουλειές του στον Balmain: την έμφαση στη μικροσκοπική μέρη, τους μεγαλύτερους ώμους, το παιχνίδι με τα κουμπιά».

Η Chitose Abe, του οίκου Sacai, δημιουργεί σύμφωνα με το motto του Karl Lagerfeld «η μόδα δεν είναι τέχνη – είναι δουλειά». «Ήταν εξαιρετικός σχεδιαστής από την αρχή, αλλά ήταν καλός και στο χτίσιμο της εικόνας του. Όταν τον σκέφτεσαι, έχεις στον νου σου το λευκό πουκάμισο, μία γραβάτα, μερικές φορές, και έντονα κοσμήματα. Αυτό προσπάθησα να αποτυπώσω – όχι να το αντιγράψω, αλλά να φτιάξω το υβρίδιό του με το στυλ του Sacai, και να το μετατρέψω σ’ ένα κομψό φόρεμα», είπε.

Η Gigi Hadid, ντυμένη με Gucci tweed jacket με κεντημένες πέρλες και κρυστάλλους, έναν λευκό γιακά που θυμίζει Karl Lagerfeld και μαύρα γάντια, είπε πως το πρώτο show του Chanel που συμμετείχε, ήταν εμπνευσμένο από τη διαδήλωση των γυναικών. Στο Grand Palais, είχαν δημιουργήσει μία μικρογραφία του κεντρικού Παρισιού, ήταν υπερπαραγωγή. «Ο Karl με ενέπνευσε με το storytelling – την ικανότητα να επικοινωνεί τις λέξεις και να τους δίνει ζωή. Ήταν icon επειδή είχε αυτήν την ιδιοφυή συγκέντρωση σε ό,τι είχε σημασία και τον ενδιέφερε, κι η στολή του ήταν κομμάτι όλου αυτού. Ήταν η πανοπλία του, ο τρόπος να γίνει Karl Lagerfeld».

Η Simone Rocha θαύμαζε τον Karl Lagerfeld από τα εφηβικά της χρόνια. Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που συνεργάστηκε με την H&M και δεν τον ένοιαζαν τα σχόλια. «Στήριζε κάθε απόφαση που πήρε – δεν αμφέβαλε για τον εαυτό του, για το αν έκανε καλά ή όχι», σημείωσε. Για τη Vogue, εμπνεύστηκε από την εποχή του στην Chloe, και έφερε το έργο του στα μέτρα της.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.