ΣΤΙΛ FASHION NEWS

PFW23: Οι θρυλικές σιλουέτες του Saint Laurent, οι μάγισσες της Dior, η όρεξη για χορό της Acne Studios και μια κλοπή για τον Balmain


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

28 Σεπτεμβρίου 2023

PFW23: Οι θρυλικές σιλουέτες του Saint Laurent, οι μάγισσες της Dior, η όρεξη για χορό της Acne Studios και μια κλοπή για τον Balmain
Instagram/acnestudios
Στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού η επιστροφή στις θρυλικές γραμμές του Saint Laurent, ο σαρκασμός της Dior, η νεανική ενέργεια της Acne Studios και τα τριαντάφυλλα του Balmain μας χάρισαν αλησμόνητες στιγμές

Η τελευταία από τις 4 βασικές Εβδομάδες Μόδας, αυτή του Παρισιού, είναι σε εξέλιξη και μερικά από τα shows που όλοι περιμέναμε παρουσιάστηκαν με όλη τους την δόξα και τη λάμψη. Εμείς θα μιλήσουμε για όσα μας εντυπωσίασαν, το κάθε ένα για τους δικούς του λόγους. Ας ξεκινήσουμε!

Το show του οίκο Saint Laurent έλαβε χώρα το μνημείο του Πύργου του Άιφελ σε ένα σκηνικό που θύμιζε πάρα πολύ την τελευταία ανδρική πασαρέλα του. Το «μήνυμα» που ήθελε να περάσει ο Άνθονι Βακαρέλο μέσα από την συλλογή του για τον οίκο Saint Laurent ήταν το «βγάλε τα περίσσια, κράτα τα βασικά». Ναι, μπορούμε να πούμε πως ο Άνθονι έκανε μια στροφή και άρχισε να μειώνει ότι του φαινόταν εξεζητημένο και άχρηστο, ενώ κράτησε θρυλικές σιλουέτες του ιδρυτή και δημιούργησε δυναμικά και ταυτόχρονα showstopping looks. Το safari jacket του Yves Saint Laurent, που έκανε την εμφάνισή του το 1967, έγινε το βασικό στοιχείο της συλλογής για την άνοιξη/καλοκαίρι 202, και το είδαμε σε πάρα πολλές εκδοχές, όπως πουκάμισο, jacket, top ακόμα και παντελόνι. Οι midi φούστες είχαν την τιμητική τους για ακόμα μια φορά, μιας και όπως είπε ο creative director «Δεν τις βρίσκω πλέον σικ».

Η Μαρία Γκράτσια Κιουρί παρουσίασε την συλλογή της για την άνοιξη/καλοκαίρι του 2024 του οίκου Dior στην Tuileries, γεμίζοντας τον χώρο με οθόνες στις οποίες προβάλλονταν έργα της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας Ελένα Μπελαντόνι με τίτλο «NOT HER», τα οποία με σαρκασμό έδειχναν παραδείγματα σεξιστικών διαφημίσεων. Όλο αυτό αποτέλεσε ένα πολύχρωμο backdrop για μια κατά βάση μαύρη συλλογή, που υπογράμμισε το αιώνιο μήνυμα της Κιουρί για την γυναικεία ενδυνάμωση. Έμπνευση υπήρξαν τα γυναικεία στερεότυπα ανά τα χρόνια, όπως οι μάγισσες και οι Παριζιάνες του 19ου αιώνα. Αν κοιτάξεις καλά τα ρούχα θα σου φανεί ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι είναι πολύ σκοτεινά και κάπως αφηρημένα. Αυτή είναι η dark πλευρά του Dior, όπως αναφέρει και η Κιουρί. Στο finale του show ακούστηκε το Nothing Compares 2 U σε upbeat εκδοχή εις μνήμην της Σινέντ Ο Κόνορ, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο.

Πάντα τα shows της Acne Studios δημιουργούσαν μια ανυπομονησία, μια «φαγούρα» για το τι θα παρουσιαστεί στην πασαρέλα, εφόσον είναι ένα brand γνωστό για το ότι αγαπιέται πολύ από όλα τα It girls. Για την συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2024 ο Τζόνι Γιόχανσον μας προσκάλεσε να χορέψουμε, να χαρούμε και να δείξουμε προσωπικότητα. Η σπασμένη ντισκομπάλα μέσα σε έναν εκτυφλωτικά λευκό χώρο στο L’Observatoire de Paris σου έδινε τις πληροφορίες που χρειαζόσουν για την φρέσκια, νεανική και φουτουριστική συλλογή της Acne Studios.

Μετά την κλοπή των ρούχων λίγο πριν το show στο Παρίσι, ο οίκος Balmain έβαλε τα δυνατά του για να παρουσιάσει μια συλλογή με συνοχή και αξιοπρέπεια. Τα κατάφερε φυσικά. Ο Ολιβιέ Ρουστέν μαζί με την ομάδα του στρώθηκαν στη δουλειά και ήταν έτοιμοι στην ώρα τους. Η έμπνευση λοιπόν της συλλογής για την άνοιξη/καλοκαίρι 2024 του οίκου Balmain ήταν μια φράση της Γκέρτρουντ Στάιν, στενής φίλης του Πιερ Μπαλμέν που έλεγε «ένα τριαντάφυλλο είναι ένα τριαντάφυλλο είναι ένα τριαντάφυλλο». Μέσα από αυτή τη φράση ο Ολιβιέ απέτισε φόρο τιμής στην φιλία τους και δημιούργησε μια λουλουδάτη κολεξιόν, με στοιχεία από τις δημιουργίες Υψηλής Ραπτικής του ιδρυτή από την περίοδο του ‘40 και του ‘50, υπό τους ήχους της φωνής της Μπιόρκ. Στις σημειώσεις του show ο Ολιβιέ έγραψε «Η αγάπη είναι περίπλοκη. Κάθε τριαντάφυλλο εξάλλου έχει και τα αγκάθια του».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.