ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Η ανάγκη για βιωσιμότητα στη μόδα και οι πρωτοβουλίες που μετράνε


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

29 Νοεμβρίου 2023

Η ανάγκη για βιωσιμότητα στη μόδα και οι πρωτοβουλίες που μετράνε
Pexels
Βιωσιμότητα και εταιρική κοινωνική ευθύνη

Η βιωσιμότητα στη μόδα δεν είναι απλά τάση, είναι ανάγκη. Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον πλανήτη και αυτή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καθαρού νερού. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, όχι μόνο από τη μεριά των brands, αλλά και από τη μεριά των καταναλωτών.

Να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε και τι θα αγοράσουμε. Σίγουρα τα βιώσιμα ρούχα είναι πιο ακριβά από τα ρούχα των fast fashion εταιρειών και με την οικονομική ύφεση το να αγοράσει κάποιος ένα πουλόβερ 200 ευρω ακούγεται εξωπραγματικό. Αν μπουν όμως σωστές προτεραιότητες και δεν ψωνίζουμε τόσο συχνά όσο πριν, τότε μπορούμε να αγοράσουμε αυτό το πουλόβερ και όχι 20 πουλόβερ, που συνολικά κοστίζουν 200 ευρώ από μια fast fashion εταιρεία.

Φυσικά μην ξεχνάμε και τα second hand καταστήματα και τα vintage shops. Και αυτά επίσης είναι στο πλαίσιο της βιώσιμης μόδας ή μάλλον της κυκλικής βιώσιμης μόδας. Κάτι ακόμα που έχουμε ξεχάσει να κάνουμε σαν καταναλωτές είναι να διορθώνουμε τα ρούχα μας όταν χαλάνε. Έχουμε συνηθίσει μόλις χαλάσει κάτι να το πετάμε, εφόσον το αγοράσαμε φτηνά και δεν μας νοιάζει ή επειδή δεν προλαβαίνουμε να το πάμε στον ράφτη. Αυτό είναι ένα ακόμα λάθος που πρέπει να διορθωθεί, όπως και το χαλασμένο φερμουάρ σου.

Jenny.Gr
Pexels

Η GANT, ως brand με περιβαλλοντική συνείδηση έχει βάλει στόχο την επιμέλεια και τη διατήρηση μιας βιώσιμης ντουλάπας. Δεν το έχει αφήσει στην τύχη, αλλά έχει θεσπίσει 7 Κανόνες, οι οποίοι αποτελούν μέρος της βιώσιμης πρωτοβουλίας του brand. Έτσι και αλλιώς το εμβληματικό απόφθεγμα της GANT είναι «Never Stop Learning», οπότε πώς θα μπορούσε να σταματήσει να εξελίσσεται και να γίνεται η καλύτερη εκδοχή της.

Η GANT προωθεί μια πιο κυκλική προσέγγιση στη μόδα, εμπνέοντας όλους να δημιουργήσουν μια μακροχρόνια σχέση με τα ρούχα τους, βάζοντάς μας να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε κάτι που ήδη έχουμε, ακόμα και αν αυτό είναι λιγάκι φθαρμένο ή χαλασμένο. Πλέον στα καταστήματα λιανικής πώλησης της GANT προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν επιδιόρθωσης των τζιν παντελονιών GANT, που έχουν αγοραστεί παλαιότερα από τους πελάτες της. Ναι, ακόμα και τα πιο premium ρούχα υψηλής ποιότητας επηρεάζονται μετά από χρόνια από τη φθορά. Δεν χρειάζεται να πάρουμε καινούργιο, μπορούμε να επιδιορθώσουμε το παλιό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως πελάτες για να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία REPAIR, είναι να πάμε το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι στο κατάστημα και η GANT αναλαμβάνει -χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση- όλα τα υπόλοιπα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.