ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Το Ηautes Grecians και ο Mιχάλης Πάντος δημιουργούν ένα show-φόρο τιμής στη σπουδαία Sophia Kokosalaki


Μάρθα Κουμπάνη

26 Μαΐου 2022

Το Ηautes Grecians και ο Mιχάλης Πάντος δημιουργούν ένα show-φόρο τιμής στη σπουδαία Sophia Kokosalaki
Photo Credits: Getty Images
O Mιχάλης Πάντος και το Ηautes Grecians αποτίουν φόρο τιμής στην σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, στο πρώτο show από τον θάνατο της

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα 16 της είχε ήδη κάνει αίτηση στο Central Saint Martins όπου εμφανίστηκε με τρεις δημιουργίες, χωρίς portfolio, και την απέρριψαν, καλώντας την να επιστρέψει όταν θα έκλεινε τα 18. Έτσι κι έγινε και το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Οι συλλογές της, τράβηξαν αμέσως την προσοχή, καθώς συνδύαζαν την αρχαιοελληνική, minimal αισθητική με gothic rock λεπτομέρειες, ενά μιγμα egdy πολυτέλειας και διαχρονικού elegance.

Jenny.Gr

Το στιλ της ήταν τότε έντονα επηρεασμένο από σχεδιαστές όπως ο Helmut Lang και ο Nicolas Ghesquière του Balenciaga, με στοιχεία από τις αγαπημένες τις μουσικές, τους ρυθμούς της Kraftwerk και της Joy Division. Η ίδια ήταν από πολύ νωρίς αποφασισμένη να πετύχει.

Jenny.Gr

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μετακόμισε στο Παρίσι. Η καταγωγή της από την Κρήτη, την πατρίδα της, όπως συνήθιζε να λέει, της έδωσε έμπνευση. Οι παραδοσιακές φορεσιές και οι στολές των αντρών, τα πλεκτά με βελονάκι και τα σαρίκια, ενσωματώθηκαν στα σχέδια της.

Το 2004, της δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία: Nα σχεδιάσει τα κοστούμια για την έναρξη και το κλείσιμο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου και κατάφερε να κάνει τους πάντες να μιλούν για τις δημιουργίες της. Η γνήσια ελληνική ομορφιά της, oι εκλεπτυσμένοι τρόποι της και το αστείρευτο ταλέντο, θα μείνουν για πάντα, στοιχεία χαραγμένα στη μνήμη του κοινού που την αγάπησε.

Ο θάνατος της στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα 47 της χρόνια σόκαρε τον κόσμο της μόδας και προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρη την βιομηχανία.

Jenny.Gr

Ο Μιχάλης Πάντος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις γειτονιές της πλατείας Αμερικής. Από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε το κολύμπι που τον οδήγησε στη Εθνική Ελλάδος και αργότερα έγινε Βαλκανιονίκης. Η ενασχόληση με την μόδα προέκυψε τυχαία, όταν ένα βράδυ του '89 συνάντησε την Laura De Nigris, η οποία του πρότεινε να δουλέψει μαζί της ως fashion editor στο περιοδικο ΓΥΝΑΙΚΑ. Aπό τότε συνεργάστηκε ως Editor και Fashion Director με πολλά έντυπα μόδας, καταλήγοντας Διευθυντής Μόδας στην Vogue Hellas για μια δεκαετία.

Ο Μιχάλης Πάντος, είναι ένας fashion expert με τεράστια εμπειρία, καθώς μετράει πλέον τρεις δεκαετίες στον χώρο της μόδας, ξεχωρίζοντας για το ταλέντο του και την μοναδική του προσωπικότητα. Οι γνώσεις και αυτή του η εμπειρία είναι ο λόγος που βρίσκεται πίσω από τα fashion shows Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, αλλά και σε αρκετά ελληνικά και διεθνή fashion events.

Οι δρόμοι των δύο αυτών σημαντικών ανθρώπων της ελληνικής μόδας διασταυρώθηκαν σχεδόν στο ξεκίνημα της καριέρας τους και σήμερα «ξανασυνατιούνται» μέσα από το tribute που επιμελείται ο Μιχάλης Πάντος στο Haute Grecians που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τετάρτη 1η Ιουνίου, σε ένα φαντασμαγορικό show στο λιμάνι του Πειραιά.

Jenny.Gr

«Η γνωριμία μας με την Σοφία ξεκίνησε πολύ νωρίς, πριν φύγει για σπουδές στο Central Saint Martins, όταν ήταν ντουέτο με τον Άγγελο Φρέντζο στους Le Visionnaire. Τότε ήταν η πρώτη μας γνωριμία και συνεργασία. Έκτοτε μοιραστήκαμε πολλά. Με φώναξε στην ομάδα της για την Ολυμπιάδα του 2004 και κάναμε αυτό το κομμάτι μαζί. Είχαμε συνεργαστεί κατά καιρούς σε διάφορα projects, φωτογραφίσεις κλπ. Αλλά γενικά όποτε ταξίδευα πήγαινα στο Λονδίνο ή την έβλεπα στο Παρίσι, παρακολουθούσα πάντα τα shows της, πήγαινα στο backstage, μετά βγαίναμε, ήμασταν φίλοι», λέει για την Σοφία Κoκοσαλάκη ο Πάντος.

«Ήταν σοκ η απώλεια της. Θεωρώ ότι ήταν από τα μεγαλύτερα μεγέθη που έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως ο Γιάννης ο Τσεκλένης, ο Jean Dessès και τώρα η Mary Katrantzou κλπ. Της οφείλουμε πολλά και αυτό που μπορούσα εγώ να σκεφτώ και να κάνω ήταν αυτό το μικρό tribute στο Hautes Grecians που είναι έτσι κι αλλιώς ένα event που εστιάζει στην high fashion» συνεχίζει.

«Έχουμε συλλέξει ρούχα από προσωπικές συλλογές για το show. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε πολύ την οικογένεια της Σοφίας, και τις κ.κ. Μαρία Ιωάννου και Κωστάντζα Σμπώκου που μας βοήθησαν να υλοποιηθεί όλο αυτό το project. Στο runway θα δούμε ξανά δημιουργίες από όλη την διαδρομή της Σοφίας Κοκοσαλάκη -ρούχα από παλαιότερες συλλογές και ρούχα custom που είχε ράψει για κάποιες πελάτισσες της».

Jenny.Gr

Tο Hautes Grecians, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2022 στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ στον Πειραιά. O μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα επιστρέφει μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, σε μια λαμπερή βραδιά με φόντο τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.

Το Hautes Grecians προσκαλεί για μία ακόμη φορά μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές, παλιούς και νέους, για να μας θυμίσουν πως η τέχνη και η μόδα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που παραμένουν ζωντανές.

Η φετινή διοργάνωση φέρνει το υδάτινο στοιχείο σε πρώτο πλάνο. Το νερό ως ενέργεια, ως θεραπευτική δύναμη, ως πηγή της ζωής και του πλούτου. Το νερό της θάλασσας που μας εξαγνίζει και μας ταξιδεύει. Η μαγεία του νερού σε συνδυασμό με το μοναδικό αττικό ηλιοβασίλεμα, θα δημιουργήσουν το φετινό σκηνικό του Hautes Grecians 2022.

Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια, θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου του σωματείου ΕΛΙΖΑ (Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού). Κλείστε τώρα τα δικά σας εδώ.