UPDATE

Επιστολή Σωματείου ΕΛΙΖΑ: Η τραγωδία της δευτερογενούς κακοποίησης του παιδιού, μέσα από τα ΜΜΕ


JTeam

21 Οκτωβρίου 2022

Επιστολή Σωματείου ΕΛΙΖΑ: Η τραγωδία της δευτερογενούς κακοποίησης του παιδιού, μέσα από τα ΜΜΕ
Pexels
Προτάσσουμε την απαγόρευση της αναφοράς οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας ή δεδομένου που αποκαλύπτει, διασύρει, επαναθυματοποιεί και κακοποιεί βάναυσα κάθε παιδί-θύμα

Κάθε φορά που ένα παιδί αποκαλύπτει την κακοποίηση στην οποία έχει υποβληθεί, αρχίζει η δεύτερη, ίσως και πιο οδυνηρή φάση, αυτή της δευτερογενούς του κακοποίησης, την οποία πράττουν συνειδητά όλοι όσοι το παιδί εμπιστεύτηκε για να το προστατεύσουν.

Απόρρητα έγγραφα που αφορούν τα προσωπικά του δεδομένα, τα οποία αυστηρώς οφείλουμε να διαφυλάξουμε, βρίσκουν την οδό της δημοσιότητας και γίνονται εργαλεία αύξησης της τηλεθέασης, εφαλτήρια διαφημιστικής προβολής ανθρώπων και οργανισμών και προϊόντα πλουτισμού.

Αυτή η κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού, αντίθετη με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συνιστά παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων και πράξη ενάντια σε κάθε έννοια προστασίας του παιδιού.

Το Eliza, ως Σωματείο που εργάζεται για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας στα παιδιά, διαδίδοντας το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην κακοποίηση του παιδιού, προτάσσουμε την απαγόρευση της αναφοράς οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας ή δεδομένου που αποκαλύπτει, διασύρει, επαναθυματοποιεί και κακοποιεί βάναυσα κάθε παιδί-θύμα.

Θεωρούμε ως αυτονόητο ότι κάθε τέτοια πράξη θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και με την αποπομπή του ανθρώπου που υιοθέτησε την κακοποιητική αυτή συμπεριφορά προς το παιδί στα πλαίσια του επαγγέλματός του και με την απόσυρση διαφημιστικών προγραμμάτων που πλαισιώνουν το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται οτιδήποτε αφορά στα στοιχεία ταυτότητας και απορρήτου του παιδιού-θύματος και με την καταβολή χρηματικής ποινής από το τηλεοπτικό, έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, που φιλοξενεί την «αποκάλυψη» της ταυτότητας ή των απορρήτων του παιδιού. Ποινή που αναμένουμε από το ΕΣΡ.

Θεωρούμε ως αυτονόητο, ότι όλοι εμείς οι ενήλικες οφείλουμε να είμαστε οι ήρωες που θα προστατέψουμε το παιδί από κάθε κακοποιητική συμπεριφορά. Είναι ευθύνη μας να προλάβουμε ή να παρέμβουμε αμέσως σε οποιαδήποτε ενέργεια λόγου ή πράξης εναντίον κάθε παιδιού, πόσο δε μάλλον ενός ανοχύρωτου, ευάλωτου, κακοποιημένου παιδιού.

Ζητάμε από όλους τους επικεφαλής των ΜΜΕ, να σεβαστούν στο ακέραιο τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ για όλους όσοι δε τα γνωρίζουν, τους προτρέπουμε να ενημερωθούν.

Από την επιστημονική και διοικητική ομάδα του Σωματείου Eliza