UPDATE

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης - Το μοναδικό ανέκδοτο έργο του που θα κυκλοφορήσει σήμερα


JTeam

26 Οκτωβρίου 2022

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης - Το μοναδικό ανέκδοτο έργο του που θα κυκλοφορήσει σήμερα
«Δε με νοιάζει ο θάνατος, με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω». Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από τον «Ανήφορο» το τελευταίο ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σήμερα. Την ημέρα, δηλαδή που συμπληρώνονται 65 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα

Σαν σήμερα 65 χρόνια πριν, πεθαίνει ο κρητικός ποιητής που άφησε ιστορία. Η σημερινή ημέρα είναι λοιπόν ιδιαίτερη για τα Ελληνικά γράμματα, αφού θα κυκλοφορήσει «Ο Ανήφορος» το τελευταίο ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι επίσης η ημέρα που συμπληρώνονται 65 χρόνια από τότε που ο σπουδαίος κρητικός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή.

Ο δημιουργός του «Ζορμπα», του «Καπετάν Μιχάλη», του «Τελευταίου Πειρασμού», της «Ασκητικής» και τόσων άλλων ακόμα σπουδαίων έργων, παραμένει ζωντανός μέσα από το έργο του.

«Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν’ αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου. Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει» έγραφε ο ίδιος.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης τότε Κρήτης. Ο πατέρας του, ο καπετάν Μιχάλης, άνθρωπος σκληρός αλλά και δίκαιος ήθελε να τον κάνει δικηγόρο αλλά πρώτα τον μύησε στην αγάπη και στο δέος της λευτεριάς. Καταγόταν από τους Βαρβάρους, τη σημερινή Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης. Εκεί, σήμερα, στη μέση του χωριού δεσπόζει το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη. Στο εξωτερικό του υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία του συγγραφέα κάτω από την οποία γράφει: «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».

Jenny.Gr

Θα ήταν λίγο άβολο να γράψει κάποιος απλά ένα καλό βιογραφικό σημείωμα για τον Καζαντζάκη. Θα ήταν λάθος. Πώς μπορούν, άλλωστε, όλα αυτά τα αξεπέραστα έργα, αυτή η σπουδαία πορεία να χωρέσει μέσα σε ένα κείμενο μερικών εκατοντάδων λέξεων; Αυτό που έχει σημασία να πούμε σήμερα είναι πως σε λίγες ώρες από τώρα οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν στα χέρια τους το τελευταίο ανέκδοτο έργο του συγγραφέα.

«Ο Ανήφορος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός. Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία. Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.

Jenny.Gr

Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου. Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει. Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο. Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

Διαβάστε περισσότερα για τον Καζαντζάκη, στο Reader.gr