Με ψυχική διαταραχή 1 στους 4 πολίτες στην Ελλάδα - Αποκαλυπτικά τα νέα στοιχεία
JTeam
19 Ιανουαρίου 2023
Μια νέα έρευνα έφερε στο φως το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας πως 2,5 εκατομμύρια άτομα στη χώρα έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Μάλιστα ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους 4 ειδικές μονάδες ειδικά για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες.
Πριν την πανδημία, οι ψυχικές διαταραχές επηρέαζαν το 5% στον γενικό πληθυσμό, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 22,8%. Το πρόβλημα επικεντρώνεται και σε εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίοι ακόμα και αν έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ψυχική τους υγεία.
Συγκεκριμένα οι πολίτες αντιμετωπίζουν:
- Το 15% αγχώδεις διαταραχές
- Το 7% εξάρτηση από αλκοόλ και άλλες ουσίες
- Το 6% βαριά κατάθλιψη
- Το 3% παιδοψυχιατρικές καταστάσεις
- Περίπου 1% με 2% διπολική διαταραχή
- Το 1% σχιζοφρένεια και ψυχώσεις
- Το 1% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- Το 1% άνοια
- Το 5% με 10% άλλες ψυχικές διαταραχές.
Θα μπουν σε λειτουργεία κέντρα ημέρας ειδικά για εργαζομένους
Καθώς το εργασιακό στρες επικρατεί, το υπουργείο Υγείας με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται σύντομα να θέσει σε λειτουργία 4 κέντρα ψυχικής υγείας ειδικά για εργαζομένους.
«Τα κέντρα αυτά θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε απασχολούμενος, είτε με τη μορφή ατομικής συμβουλευτικής, είτε ως ομαδική ψυχοθεραπεία», εξηγεί η κυρία Ράπτη.
Τα 3 από αυτά τα κέντρα θα λειτουργούν στην Αττική και συγκεκριμένα στον Πειραιά, το Αιγάλεω και την Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 3 δισ. δολάρια κάθε χρόνο χάνονται από τις επιχειρήσεις, είτε επειδή οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν έντονο στρες στη δουλειά τους και παίρνουν άδεια, είτε επειδή δεν μπορούν να είναι παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας.
Μάλιστα, τα κέντρα ψυχικής υγείας θα απαρτίζονται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους και ως εκ τούτου θα μπορούν να χορηγούν και φάρμακα.
Τι συμβαίνει με την κατανάλωση φαρμάκων ψυχικής υγείας
Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την ανάλυση των λυμάτων για το ιικό φορτίο του κορονοϊού, να κάνει μετρήσεις για συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες που λαμβάνουν άτομα με ψυχικά προβλήματα.
«Τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για το στρες (βενζοδιαζεπίνες) είχαν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα χρόνια της πανδημίας. Πλέον, έχουν αρχίσει να μειώνονται», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.
Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία αντικαταθλιπτικά, αλλά όχι βενζοδιαζεπίνες, καθώς αυτή η κατηγορία φαρμάκων χρειάζεται ειδική ιατρική συνταγή (δίγραμμη).
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει αίσθηση για το πόσα αντικαταθλιπτικά καταναλώνονται στη χώρα μας ή τις αυξομειώσεις από τη χρήση τους στον γενικό πληθυσμό.