UPDATE

5 red flags που πρέπει να προσέξεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη


JTeam

17 Μαρτίου 2023

5 red flags που πρέπει να προσέξεις σε μια επαγγελματική συνέντευξη
Τι να προσέξεις σε μια τυπική, πρώτη γνωριμία με μια ή έναν ενδεχόμενο νέο εργοδότη

Πηγαίνοντας σε μια συνέντευξη προκειμένου να διεκδικήσουμε μια νέα θέση, συνήθως εστιάζουμε σε εμάς. Στο πώς είμαστε, πώς φαινόμαστε, πώς θα αναδείξουμε την καλύτερη πτυχή του εαυτού μας, αλλά και πώς θα μιλήσουμε προκειμένου να κερδίσουμε τη θέση. Ωστόσο πέρα από τα δικά μας skills, τα οποία επιθυμούμε να προσφέρουμε σε μια εταιρεία, είναι στιγμή να εστιάσουμε λίγο καλύτερα και στο τι έχει να μας προσφέρει και εκείνη.

Προφανώς μέσα από μια μόνο συνάντηση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε και πολλά για μια επιχείρηση στην οποία δεν έχουμε ξαναδουλέψει. Μπορούμε ωστόσο να παρατηρήσουμε κάποιες τακτικές, οι οποίες αν υπάρχουν, οφείλουν να μας προβληματίσουν.

Ακολουθούν μερικές από αυτές τις εταιρικές τακτικές, οι οποίες δεν υποδηλώνουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας:

Jenny.Gr

Σου κάνουν πολλές προσωπικές ερωτήσεις

Αν το ενδιαφέρον δεν εστιάζει τις ικανότητές σου, αλλά και τους λόγους για τους οποίους θεωρείσαι κατάλληλη/ος, τότε παρατήρησε λίγο καλύτερα τις επόμενες κινήσεις και ερωτήσεις. Μήπως εστιάζουν ιδιαίτερα σε θέματα ηλικίας, στο αν έχεις ή όχι παιδιά και οικογένεια ή στο αν βρίσκεσαι σε μια φάση όπου θα μπορούσες να αποκτήσεις; Πόσο μάλλον σε μια πρώτη συνάντηση, το ενδιαφέρον οφείλει να εστιάζει στην εκπαίδευση, την εμπειρία και τα skills.

Δεν είναι και πολύ καλά οργανωμένοι για τη συνέντευξη

Aν για παράδειγμα δεν θυμόνταν πως έχουν προγραμματίσει μια συνέντευξη, ή ψάχνονται σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά και σχετικά με το ποιος θα πραγματοποιήσει την συνέντευξη, τότε μάλλον αυτά τα στοιχεία φανερώνουν πως δεν υπάρχει καλή οργάνωση, αλλά ούτε και συνεννόηση στη συγκεκριμένη ομάδα και εταιρεία.

Έλλειψη διαφορετικότητας

Ένα από τα στοιχεία που μπορούν εύκολα να σε προϊδεάσουν, είναι το να εισέλθεις σε ένα χώρο ή γραφείο, όπου η πλειονότητα θα είναι άνδρες μέσης ηλικίας. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι και να εργάζεσαι σε έναν χώρο, ο οποίος μπορεί -και θέλει- να συμπεριλάβει τους πάντες.

Η συνέντευξη κρατάει πάρα πολλή ώρα

Μια πρώτη γνωριμία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τη μια ώρα, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Οι συνεντεύξεις που κρατούν για παραπάνω, μπορεί να υποδηλώνουν δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες εργασίας, όπως επίσης και ένα ωράριο που τελικά δεν τηρείται.

Πίεση στο να δεχτείς τη θέση

Το να προσπαθήσουν από την πρώτη στιγμή να σε δελεάσουν με μια προσφορά ή με αρκετούς λόγους για τους οποίους «είσαι τυχερή» και οφείλεις να δεχτείς τη θέση, είναι μια τακτική η οποία ασκεί πίεση στον προτεινόμενο για τη θέση. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις τον χρόνο, αλλά και τον «χώρο» για να πάρεις μια σημαντική απόφαση χωρίς πίεση και χειραγώγηση.