UPDATE

Να γιατί αδειάζει γρήγορα το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σου (και τι να κάνεις γι' αυτό)


JTeam

14 Σεπτεμβρίου 2023

Να γιατί αδειάζει γρήγορα το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σου (και τι να κάνεις γι' αυτό)
O τρόπος που χειρίζεσαι το δεξί πεντάλ, είναι πολύ πιο σημαντικός απ' όσο νομίζεις

Με την τιμή της βενζίνης να παραμένει στα ύψη, δεν είναι περίεργο που το ενδιαφέρον μας εστιάζει στο πως θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη εξοικονόμηση της. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την εντύπωση πως το αυτοκίνητο μας «καίει» περισσότερο καύσιμο απ' όσο θα έπρεπε, και ενώ έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από την επίσκεψη μας σε βενζινάδικο, έχει έρθει ήδη η ώρα να το ξαναεπισκεφθούμε.

Από τι επηρεάζεται όμως, η καύση του αυτοκινήτου μας;

Η κατανάλωση που παρουσιάζει ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός μοντέλου, καινούργιου ή μεταχειρισμένου. H χωρητικότητα και η απόδοση ενός κινητήρα, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα συστήματά του -είναι και αυτά, κάποια από τα δεδομένα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση και τους ρύπους που εκπέμπει. Εξίσου σημαντική όμως, είναι και η συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι και συγκριμένα ο τρόπος που χειρίζεται το δεξί πεντάλ.

Tι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε:

  • Εντός της πόλης, τα συνεχόμενα «σταμάτα-ξεκίνα». Το μέγεθος της κυκλοφοριακής συμφόρησης και κατά συνέπεια ο χρόνος που θα χρειαστεί για να καλύψουμε μια απόσταση είναι παράγοντες που αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Το αντίθετο γίνεται στον αυτοκινητόδρομο εφόσον επιλέξουμε να κινηθούμε με σταθερή ταχύτητα.
  • Το βάρος που έχετε στο αυτοκίνητο, παίζει επίσης τον δικό του ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της κατανάλωσης. Γι' αυτό καλό είναι να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα αντικείμενα στην καμπίνα ή το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας, πράγματα που δεν χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.
  • Η ποιότητα του καυσίμου, επίσης πολύ σημαντική. Νοθευμένο ή κακής ποιότητας καύσιμο μπορεί να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση άσχετα από το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.
  • Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξουμε, είναι η πίεση των ελαστικών μας. Αν η πίεση είναι χαμηλότερη από όσο ορίζει ο κατασκευαστής τότε αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου, ενώ μειώνεται ταχύτερα και η διάρκεια ζωής των ελαστικών.
  • Σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση που παρουσιάζει ένας κινητήρας παίζει φυσικά και η σωστή περιοδική συντήρησή του, η οποία πρέπει να γίνεται στην ώρα της και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κατασκευαστής. Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα, ένα «βουλωμένο» φίλτρο λαδιού για παράδειγμα, που δεν έχουν αλλαχθεί στην ώρα τους και δεν παράγουν τον σπινθήρα που απαιτείται, είναι εξαρτήματα που επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
  • Τέλος, η υψηλή κατανάλωση καυσίμου σε ένα αυτοκίνητο, μπορεί να οφείλεται και σε ζημιά που μπορεί να έχει υποστεί το καπάκι του ρεζερβουάρ με αποτέλεσμα το καύσιμο να εξατμίζεται και να δραπετεύει έτσι στην ατμόσφαιρα πριν φτάσει στην αντλία της βενζίνης.