UPDATE

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας λίγο πριν την εκπνοή της


JTeam

30 Νοεμβρίου 2023

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για παράταση της εκεχειρίας λίγο πριν την εκπνοή της
Ahmad Hasaballah / GettyImages
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραταθεί η εκεχειρία λίγο πριν την εκπνοή της

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την παράταση της εκεχειρίας με την Χαμάς «υπό το πρίσμα των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχίσουν τη διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων και με βάση των όρων της συμφωνίας». Από την πλευρά της η Χαμάς, όπως μεταδίδει το Sky News, συμφώνησε στην επέκταση της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία εφαρμόζεται από την Παρασκευή (24/11).

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως παρέλαβε νέο «κατάλογο» με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων παλαιστινίων φυλακισμένων.

Jenny.Gr
Splash News

«Δυνάμει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ έλαβε πριν από λίγο κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερώσει η Χαμάς, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους η Χαμάς.

Σε ετοιμότητα μάχης καλούσε η Χαμάς

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οργάνωση είχε καλέσει τα μέλη της στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή, η οποία έληγε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δεν ανανεωνόταν.

«Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Το κείμενο παροτρύνει τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση» της Χαμάς που «θα επιβεβαιώνει την παράταση» της ανακωχής.

Στο μεταξύ, η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε πρόταση που τού υπέβαλε να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά που έχει στα χέρια του και να τού παραδοθούν τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, προκειμένου να παραταθεί για ακόμη μια ημέρα η ανακωχή σε ισχύ από την Παρασκευή.

Jenny.Gr

Κι αυτό «παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα (η Χαμάς) κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία» ομήρων προς απελευθέρωση, τονίζει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Απελευθερώθηκαν Παλαιστίνιοι

Τριάντα Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Τετάρτης (29/11) προς Πέμπτη, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών.

Διευκρίνισε πως τα πρόσωπα αυτά - σύμφωνα με τη διπλωματία του Κατάρ, επρόκειτο για 16 ανήλικους και 14 γυναίκες - αφέθηκαν ελεύθερα από κεντρα κράτησης στην επικράτεια του Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Αποφυλακίστηκαν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 16 ομήρων που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών και προσώπων με διπλή υπηκοότητα.

Με πληροφορίες από Reader.gr