UPDATE

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών
@Eurokinissi
Πέθανε το βράδυ της Τρίτης, 26 Δεκεμβρίου, ο Γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης, 26 Δεκεμβρίου, ο Γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ηλικία 81 ετών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του, ο πρόεδρος της Bundestag, της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, πέθανε στο σπίτι του στις 8 το απόγευμα (τοπική ώρα), δίχως να γίνουν γνωστές περεταίρω λεπτομέρειες.

Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Οικονομική κρίση και μνημόνια στην Ελλάδα

Ο Σόιμπλε συνδέθηκε με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 2010 όπως φυσικά και τα μνημόνια που «τσάκισαν» το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ο ίδιος ωστόσο σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε τονίσει πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει κι όχι να βλάψει τους Έλληνες. Μάλιστα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πέτυχε πολλά».

«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Ελληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2022.

Η απόπειρα δολοφονίας που άλλαξε τη ζωή του Σόιμπλε

Στις 12 Οκτωβρίου 1990, πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην ενοποιημένη Γερμανία, είχε ομιλία στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, μίλησε στο Όπεναου, ένα χωριό στο Μέλανα Δρυμό, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του σε μια τοπική μπυραρία ο Σόιμπλε θέλησε να συνομιλήσει με τους ψηφοφόρους του. Εκεί, τον πλησίασε ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν έβγαλε από το δερμάτινο μπουφάν του ένα 38άρι περίστροφο τύπου Smith &Wesson και πυροβόλησε τρεις φορές προς το μέρος του Σόιμπλε.

Μια από τις σφαίρες τον βρήκε στη σπονδυλική στήλη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας σωριάστηκε στο έδαφος. Οι πρώτες λέξει που ψέλλισε ήταν «δεν αισθάνομαι το πόδι μου»! Άμεσα ο Σόιμπλε μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράιμπουργκ όπου οι γιατροί έδωσαν, επί πέντε ώρες, μια σκληρή μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Τελικά, τα κατάφεραν. Γρήγορα, ωστόσο, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τον Γερμανό πολιτικό να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Με πληροφορίες από Reader.gr