UPDATE

Mandela Effect: Η αλήθεια πίσω από τη viral θεωρία συνωμοσίας


JTeam

4 Ιανουαρίου 2024

Mandela Effect: Η αλήθεια πίσω από τη viral θεωρία συνωμοσίας
Όλοι στο TikTok μιλούν για αυτό. Εδώ, θα βρεις τη λογική και την παράλογη εξήγηση

Δύο άνθρωποι μπορούν να θυμούνται το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο -το γνωρίζουμε, είναι μία από τις βασικές αρχές της ψυχολογίας, δεν το αμφισβητεί κανείς. Το θέμα είναι πως, μερικές φορές, αυτό συμβαίνει με έναν τρόπο ανεξήγητο. Είναι λες και εσύ έχεις μία ανάμνηση που διαφέρει σε τεράστιο βαθμό από εκείνη των υπολοίπων, σαν να έχουν στο μυαλό τους μία πλαστή πραγματικότητα και μόνο εσύ ξέρεις την αλήθεια. Είναι μυστήριο, έχει γίνει θεωρία συνωμοσίας, το λένε Mandela Effect και παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Ο όρος γεννήθηκε όταν πολύς κόσμος είχε την ανάμνηση ότι ο Νέλσον Μαντέλα πέθανε στη φυλακή τη δεκαετία του ’80 (πράγμα που δεν συνέβη ποτέ). Τώρα, ξανάγινε viral στο TikTok. Πολλοί μιλούν για τον κύριο Μονόπολι που φορούσε γυαλί στο ένα μάτι (δεν φορά τίποτα), θυμούνται τον Νταρθ Βέιντερ να λέει «Λουκ, είμαι ο πατέρας σου» (στην πραγματικότητα είπε «Όχι, είμαι ο πατέρας σου») και η εξήγηση είναι απλή: οι αναμνήσεις μας είναι υποκειμενικές και επηρεάζονται από πληροφορίες και γεγονότα που εκτιθέμεθα. Το Mandela Effect είναι και μεταδοτικό: Όσο περισσότεροι θυμούνται το ίδιο πράγμα που δεν έγινε ποτέ, τόσο πιθανότερο είναι να το περάσουμε για πραγματικότητα.

Άλλοι, θεωρούν ότι πίσω από όλο αυτό υπάρχει κάτι σκοτεινό, κάτι κακό. Κι επειδή αυτοί είμαστε, θα δούμε τι έχουν να πουν.

Σύμφωνα με μία θεωρία, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN έχει δημιουργήσει άπειρα παράλληλα σύμπαντα και οι ψευδείς αναμνήσεις του κόσμου προέρχονται, στην πραγματικότητα, από ένα παρελθόν που δεν υπήρξε ποτέ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σκοτεινές δυνάμεις μας κάνουν gaslighting για να δοκιμάσουν πόσο ευκολόπιστοι είμαστε -ξεκινούν με κάτι απλό, με ασήμαντες λεπτομέρειες, και πριν το καταλάβουμε, μας κάνουν ενέσεις και θα έχουμε για αυτοκράτορα τον Έλον Μασκ.

@themindseyepodcast The Mandela Effect: How Fruit of the Loom's Logo Changed History #mandelaeffect #conspiracy #themindseye #podcast #theory ♬ original sound - The Mind’s Eye Podcast

Στο TikTok, ένας από τους παρουσιαστές του podcast The Mind’s Eye λέει ότι έχει μία πιο διαβολική εξήγηση. «Η θεωρία μου είναι πως το Mandela Effect χρησιμοποιείται για να δουν πόσο μπορούν να αλλάξουν την ιστορία μπροστά στα μάτια μας. Σκέφτονται ‘α, αν μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο να ξεχάσει συγκεκριμένα πράγματα για την παιδική του ηλικία, τι μπορούμε να κάνουμε με την ιστορία;’», λέει. Είαι ανατριχιαστικό. Κι αν, όντως, κάποια στιγμή μας κάνουν πλύση εγκεφάλου; Αν μας πείσουν ότι η Τέιλορ Σουίφτ άξιζε να γίνει Πρόσωπο της Χρονιάς από το TΙΜΕ;