UPDATE

5 ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφτείς για απολαυστικές χειμερινές διακοπές


Ερασμία Αρβανιτά

21 Ιανουαρίου 2024

5 ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφτείς για απολαυστικές χειμερινές διακοπές
Unsplash/ Toula Douka
Αυτά τα ελληνικά νησιά θα τα αγαπήσεις λίγο παραπάνω τον χειμώνα

Ήλιος, ζέστη, θάλασσα. Αυτές είναι, μάλλον, οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα ελληνικά νησιά. Καλοκαιρινές αναμνήσεις, ατελείωτες βουτιές, πολλά παγωτά και βόλτες σε όμορφα σοκάκια. Το καλοκαίρι, δεν είναι όμως η μόνη εποχή που αξίζει να επισκεφτείς τα νησιά της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μερικά νησιά που τον χειμώνα θα τα αγαπήσεις και λίγο παραπάνω.

Αρχικά σκέψου το εξής: εάν επισκεφτείς ένα ελληνικό νησί τον χειμώνα, θα έχεις την πολυτέλεια να απολαύσεις τις εικόνες από τα φυσικά τοπία, να ηρεμήσεις και να θα αφεθείς στη γαληνή των διακοπών off season. Εάν, λοιπόν, θέλεις να κανονίσεις ένα ταξίδι άμεσα και ψάχνεις πού να πας, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω νησιά.

Σύρος

Κι αν σου λέγαμε πως ένα ταξίδι στη Σύρο στην «καρδιά» του χειμώνα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές; Αρχικά, η Ερμούπολη είναι σαν πίνακας, η θέα από την Άνω Σύρο είναι απολαυστική, τα μικρά σοκάκια της είναι μαγευτικά και τα ιδιαίτερα μεζεδοπωλεία της άκρως απολαυστικά. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει όλες τις εποχές του χρόνου. Αλλά, τον χειμώνα η αίσθηση είναι διαφορετική.

Στη Σύρο δεν θα βαρεθείς ποτέ και τίποτα. Σίγουρα, μερικές στάσεις που δεν πρέπει να χάσεις είναι μια βόλτα στην Άνω Σύρο, έναν καφέ στην Ερμούπολη ή το λιμάνι, μια στάση στα «Βαπόρια» και μια επίσκεψη στις ιδιαίτερες καθολικές εκκλησίες του νησιού.

Τήνος

Σε αυτό το νησί του Αιγαίου, η μαγεία δεν τελειώνει ποτέ. Η Τήνος έχει μάλλον μερικά από τα πιο ωραία χωριά που θα συναντήσεις. Ο Πύργος, ο Πάνορμος, ο Βώλακας, η Καρδιανή και η Υστέρνια θα σε ταξιδέψουν στον χρόνο και την παραδόση, ενώ θα σου χαρίσουν αυτή τη χαλάρωση που χρειάζεσαι. Βόλτες στην όμορφη Χώρα, περιπλανήσεις στα σοκάκια, ατελείωτο φαγητό και διασκέδαση, συνοψίζουν μέσα σε λίγες λέξεις όσα μπορείς να κάνεις στην Τήνο τον χειμώνα. Μην το σκέφτεσαι, ακόμα και ένα τριήμερο αρκεί.

Κέρκυρα

Σίγουρα θα έχεις συνδυάσει και εσύ την Κέρκυρα με μια εξόρμηση το Πάσχα. Αλλά, το συγκεκριμένο νησί θα το αγαπήσεις λίγο παραπάνω τον χειμώνα. Περπατώντας στα φημισμένα καντούνια είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μην εκπλαγείς με την υπέροχη αρχιτεκτονική του νησιού.

Μια βόλτα κατά μήκος της οδού Αγίου Σπυρίδωνος είναι must, ενώ μια περιπλάνηση στη Σπιανάδα, το Αχίλλειον και τη Γαρίτσα είναι απαραίτητες. Τον χειμώνα, η Κέρκυρα σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε έναν πίνακα. Α, και μην ξεχάσω πως επιτέλους θα μπορέσεις να την απολαύσεις χωρίς να γίνεται πανικός από τους τουρίστες.

Άνδρος

Επισκέψου την Άνδρο off season και δεν θα χάσεις. Αρχικά, είναι κυριολεκτικά μία ανάσα από την Αθήνα (Ραφήνα – Άνδρος είναι περίπου 1-2 ώρες ταξίδι), οπότε μπορείς να πεταχτείς ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο. Ναι, η Άνδρος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όμορφη μόνο το καλοκαίρι. Η φύση, η πλούσια βλάστηση και το ορεινό της τοπίο, σίγουρα θα σε κερδίσουν. Πέρα από το να χαθείς στην υπέροχη Χώρα και το Μπατσί, η πεζοπορία είναι μια τέλεια ιδέα εάν πας τον χειμώνα. Επίσης, μη ξεχάσεις το σπήλαιο Αλαδινού για λίγο παραπάνω περιπέτεια.

Χίος

Η γη της μαστίχας, η Χίος, θα σε αφοπλίσει ακόμα και τον χειμώνα. Η εξερεύνηση της Χώρας, όπου θα κάνεις ένα ταξίδι στον χρόνο, με το Κάστρο της Χίου, τα οθωμανικά λουτρά, το Μουσείο Ιουστινιανή και πολλά ακόμη, θα είναι η πρώτη και σημαντικότερη στάση σου. Απαραίτητη είναι, όμως, και μια στάση Μαστιχοχώρια, τους γραφικούς μεσαιωνικούς οικισμούς του νησιού. Σε μια απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο του νησιού, θα βρεις επίσης τη Νέα Μονή, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.