UPDATE

Βρετανία: Νέα μορφή εναλλακτικής θεραπείας σώζει τις ζωές παιδιών με καρκίνο


JTeam

18 Ιανουαρίου 2024

Βρετανία: Νέα μορφή εναλλακτικής θεραπείας σώζει τις ζωές παιδιών με καρκίνο
Pexels/ Polina Tankilevitch
Μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και 80% της χημειοθεραπείας

Ένα νέο είδος φαρμακευτικής αγωγής, πολύ λιγότερο τοξική από τη χημειοθεραπεία, λαμβάνουν ορισμένα παιδιά με καρκίνο στη Βρετανία. Σύμφωνα με το BBC, ένα 11χρονο παιδί, ο Άρθρουρ, είναι ένας από τους πρώτους ασθενείς που δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία, στο Νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου.

Ο Άρθρουρ νοσεί από καρκίνο του αίματος και η οικογένειά του έχει δηλώσει πως το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποτελέσματα, ενώ επιτρέπει στο παιδί να ακολουθεί την καθημερινότητα του, χωρίς τις παρενέργειες της συμβατικής χημειοθεραπείας.

Πώς λειτουργεί η εναλλακτική μορφή θεραπείας

Η συγκεκριμένη θεραπεία ονομάζεται blinatumomab ή blina και έχει ήδη λάβει άδεια για τη θεραπεία ενηλίκων με καρκίνο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι σύντομα θα αποδείξουν την καταλληλότητά του και για τα παιδιά. Όπως σημειώνεται στο BBC, μέχρι στιγμής περίπου 20 κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το χρησιμοποιούν σε παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων (B-ALL).

Το φάρμακο, αναζητά τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό ώστε να τα βρει και να τα καταστρέψει, χωρίς ωστόσο να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα, αντιθέτως με τη χημειοθεραπεία. Χορηγείται μέσω ενός λεπτού πλαστικού σωλήνα που παραμένει σε μια φλέβα στο χέρι του ασθενούς για πολλούς μήνες, ενώ μια ειδική αντλία ελέγχει πόσο γρήγορα το φάρμακο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι διαφορές της σχετικής εναλλακτικής θεραπείας είναι ακόμα περισσότερες συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία. Το φάρμακο μπορεί να μεταφερθεί σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης και είναι εύκολο στη χρήση, ακόμα και από ένα παιδί. Επίσης, όπως σημειώνει η οικογένεια του Άρθρουρ στο BBC, το φάρμακο δεν άφησε το παιδί αδύναμο και εξουθενωμένο.

Το blinatumomab μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και 80% της χημειοθεραπείας

Πάντως, οι γιατροί εξηγούν ότι αυτή τη στιγμή το blinatumomab μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και 80% της χημειοθεραπείας, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο μέρος της. Ο επικεφαλής ερευνητής και σύμβουλος παιδιατρικής αιματολογίας καθηγητής, Ατζάι Βόρα, δήλωσε πως «οι χημειοθεραπείες είναι δηλητήρια που σκοτώνουν τα λευχαιμικά κύτταρα, αλλά σκοτώνουν και βλάπτουν και τα φυσιολογικά κύτταρα - και αυτό είναι που προκαλεί τις παρενέργειές τους. Το Blinatumomab είναι μια πιο ήπια, πιο ευγενής θεραπεία για τον καρκίνο».

Στα τέλη Απριλίου του 2023, ο Άρθουρ έκανε την τελική επέμβαση για να αφαιρέσει τον σωλήνα από το χέρι του. «Την Πρωτοχρονιά μάθαμε ότι το blina είχε δουλέψει και δεν υπήρχε υπολειπόμενος καρκίνος - και έτσι αυτό ήταν απλά καταπληκτικό και έτσι είχαμε διπλούς εορτασμούς», σημείωσε η μητέρα του 11χρονου.