UPDATE

Γάζα: Πάνω από 100 νεκροί τις τελευταίες ώρες – Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιούνις


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2024

Γάζα: Πάνω από 100 νεκροί τις τελευταίες ώρες – Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιούνις
Ahmad Hasaballah / GettyImages
Μαίνονται οι μάχες στη Γάζα, παρά τις ελπίδες και τις ενδείξεις για εκεχειρία

Μαίνονται οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι ενδείξεις που προοιωνίζουν νέα εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, καθώς ο πόλεμος οδεύει προς τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών.

Για ακόμη μια νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στον τομέα της Χαν Γιούνις.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται το επίκεντρο των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε τουλάχιστον 105 νεκρούς αμάχους από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί σε όλη την περιοχή.

Jenny.Gr
@ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Στη Γάζα ο Γκάλαντ

Από τη μεριά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετέβη στη Χαν Γιούνις για να συναντηθεί με στρατιώτες, την ώρα που τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για νέες μάχες κοντά στα νοσοκομεία Νάσερ και Άμαλ. Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη για να σωθούν.

«Αυτός ο πόλεμος απαιτεί εθνική ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα και θα επιμείνουμε ως την ολοκλήρωση των αποστολών μας», είπε ο Γκάλαντ.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του IDF (ισραηλινός στρατός) ότι «τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τη Χαμάς», που κατά τον ίδιο έχει υποστεί βαριές απώλειες.

«Περίπου 10.000 τρομοκράτες είναι νεκροί και άλλοι 10.000 τραυματίες έχουν τεθεί εκτός μάχης. Έχει καταφερθεί σκληρό χτύπημα στη δυναμικότητα της Χαμάς», σύμφωνα με τον Γκάλαντ.

Jenny.Gr
Ahmad Hasaballah / Getty Images
  • Γάζα: Προσπάθεια για ανακωχή

Παράλληλα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για νέα ανακωχή, πιο μακρά από αυτή της μιας εβδομάδας που εφαρμόστηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τότε αφέθηκαν ελεύθεροι εκατό και πλέον όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα σχεδόν 300 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές.

Έπειτα από συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, παρουσιάστηκε νέα πρόταση για ανακωχή σε ηγετικό κλιμάκιο της Χαμάς, ο αρχηγός της οποίας, ο Ισμαήλ Χανίγια, αναμένεται στην Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από Reader.gr