UPDATE

AiSee: Η συσκευή που λέει στα τυφλά άτομα τι αντικείμενα κρατούν στα χέρια τους


JTeam

7 Φεβρουαρίου 2024

AiSee: Η συσκευή που λέει στα τυφλά άτομα τι αντικείμενα κρατούν στα χέρια τους
Μία συσκευή που μοιάζει με απλά ακουστικά

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα τυφλά άτομα δεν χρειάζεται να βλέπουν τι κρατούν στα χέρια τους –αρκεί να τους το περιγράψει κάποιος. Έχοντας αυτό κατά νου, επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα συσκευή, την οποία ονόμασαν AiSee, και κάνει ακριβώς αυτό.

Το AiSee είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και μοιάζει με τα κλασικά ακουστικά που φοράς όταν πηγαίνεις για τρέξιμο –είναι ενωμένα με ένα λάστιχο που περνά πίσω από το κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο, και οι χρήστες δεν θα αισθάνονται ότι ξεχωρίζουν στο πλήθος, καθώς πρόκειται για ένα αξεσουάρ με εξαιρετικά συμβατική εμφάνιση.

Πώς χρησιμοποιείται: Φοράς κανονικά τα ακουστικά, ένα εκ των οποίων έχει κάμερα 13 megapixel που «κοιτά» μπροστά. Το άλλο έχει μία επιφάνεια αφής. Στο πίσω μέρος βρίσκονται ένας μικροεπεξεργαστής και μία μπαταρία λιθίου, ενώ η συσκευή συνδέεται ασύρματα στο ίντερνετ.

Κάθε φορά που πιάνεις ένα αντικείμενο στα χέρια σου, όταν πηγαίνεις για ψώνια, για παράδειγμα, βγάζεις φωτογραφία με την κάμερα. Αμέσως, το AiSee επεξεργάζεται την εικόνα μέσω ΑΙ, αναλύει δεδομένα όπως μέγεθος, σχήμα και χρώμα, αλλά και το κείμενο που ίσως γράφουν οι συσκευασίες. Με το που βρεθεί το είδος του αντικειμένου, σε ενημερώνει στο ακουστικό. Επιπλέον, επειδή είναι έτσι κατασκευασμένο, ακούς και όσα συμβαίνουν γύρω σου, δεν απομονώνεσαι.