UPDATE

Το «Quiet Luxury» πέθανε. Τώρα, κάνουμε «Loud Budgeting» και δεν χαλάμε τα λεφτά μας


JTeam

25 Φεβρουαρίου 2024

Το «Quiet Luxury» πέθανε. Τώρα, κάνουμε «Loud Budgeting» και δεν χαλάμε τα λεφτά μας
Κάνουμε οικονομία και είμαστε περήφανοι για αυτό

Το «quiet luxury» -αυτό που χαλάς χρήματα για πολυτέλειες, αλλά δεν το βροντοφωνάζεις- το κάναμε, το μάθαμε καλά, κουραστήκαμε. Πλέον, κυρίως επειδή ακολουθήσαμε το συγκεκριμένο trend και οι τσέπες μας άδειασαν, αλλάζουμε ρότα. Σταματάμε τις σπατάλες και το λέμε όσο πιο δυνατά γίνεται.

Αυτό που, μάλλον, θα μας σώσει οικονομικά, είναι το «loud budgeting». Είναι το ακριβώς αντίθετο του quiet luxury και μας λέει ότι είναι στ’ αλήθεια πιο κομψό από τη minimal και πανάκριβη αισθητική της Κένταλ Τζένερ και της Σοφία Ρίτσι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το loud bugeting;

Στην ουσία, loud budgeting σημαίνει να είσαι απόλυτα ειλικρινής για την οικονομική σου κατάσταση και να έχεις εσύ το πάνω χέρι στα έξοδά σου. Να μην παρασύρεσαι και να μιλάς ανοιχτά, ώστε να μπορείς να λες με άνεση ότι δεν θα βγεις το βράδυ επειδή ο τραπεζικός σου λογαριασμός δεν σου το επιτρέπει. Δεν είναι δικαιολογία, είναι σοβαρός λόγος.

Σε μία εποχή που βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις και μπαίνουμε διαρκώς στον πειρασμό να αγοράσουμε πράγματα που, στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε, είναι σημαντικό να έχουμε ένα TikTok trend που όχι απλώς μας λέει ότι δεν γινόμαστε λιγότερο κουλ κάνοντας οικονομία, αλλά μας ενθαρρύνει να το καταφέρουμε.

Πώς γίνεται το loud bugeting;

Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψουμε τα πάγια έξοδα του μήνα και να δούμε τι μας περισσεύει. Από αυτό που μένει, χρειάζεται να δούμε τι μας «παίρνει» να αφήσουμε στην άκρη και να αποφασίσουμε ποιες θυσίες θέλουμε να κάνουμε. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και αυτό που για κάποιον θεωρείται πολυτέλεια, είναι απαραίτητο για κάποιον άλλο.

Έπειτα, καλό είναι να βάζουμε μακροπρόθεσμους στόχους και να λειτουργούμε αντίστροφα. Να έχουμε δει πρώτα τη μεγάλη εικόνα και, στη συνέχεια, να δούμε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Φυσικά και θα γίνουν λάθη, όμως στο τέλος θα έχουμε βρει λύσεις και θα είμαστε σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.