UPDATE

Μοντολιέ: Το μικροσκοπικό χωριό στη Γαλλία με 800 κατοίκους, κανένα ΑΤΜ, και 15 βιβλιοπωλεία


JTeam

7 Μαρτίου 2024

Μοντολιέ: Το μικροσκοπικό χωριό στη Γαλλία με 800 κατοίκους, κανένα ΑΤΜ, και 15 βιβλιοπωλεία
Unsplash/ Héctor J. Rivas
Αυτή η ουτοπία βιβλίων στη Γαλλία, αποτελούσε έμπνευση του Βέλγου βιβλιοδέτη, Μισέλ Μπρεμπάντ,

Βρίσκεται σε μια τοποθεσία κοντά στα βουνά των Πυρηναίων. Έχει μόνο 800 κατοίκους, ούτε ένα ATM, αλλά διαθέτει 15 βιβλιοπωλεία. Το χωριό Μοντολιέ είναι τo μοναδικό επίσημο «Village Du Livre», δηλαδή μια «βιβλιούπολη» στη νότια Γαλλία. Και μπορεί να μην είναι η μοναδική περιοχή που συναντάει κανείς πολλά βιβλιοπωλεία, αλλά αυτό που κάνει το συγκεκριμένο χωριό να ξεχωρίζει, είναι ότι δεν επικεντρώνεται απλώς στην πώληση βιβλίων, αλλά και στη δημιουργία τους.

Αυτή η ουτοπία βιβλίων αποτελούσε έμπνευση του Βέλγου βιβλιοδέτη, Μισέλ Μπρεμπάντ, ο οποίος οραματίστηκε, πίσω το 1980, ένα χωριό που θα δημιουργούσε βιβλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Μπρεμπάντ και άλλοι ομοϊδεάτες του, προσέγγισαν τους βιβλιοπώλες, δελεάζοντάς τους με την υπόσχεση γραφικών καταστημάτων. Σήμερα, αυτά τα βιβλιοπωλεία είναι συγκεντρωμένα κυρίως γύρω από τον δρόμο Rue de la Mairie και διαθέτουν δημιουργική σήμανση. Μερικά από τα βιβλιοπωλεία που ξεχωρίζουν είναι το L’Art et la Manière, που επικεντρώνεται σε βιβλία τέχνης, το Mamézon με μια τεράστια συλλογική κόμικ και το Contes et Gribouilles, με βιβλία για παιδιά.

Μιλώντας στο BBC, η Γκαέλ Φεραντίνι, η νέα διευθύντρια του «Musée des Arts et Métiers», σημείωσε ότι αυτή ήταν «μία εντελώς αντισυμβατική ιδέα». Σήμερα, το μουσείο δεν φιλοξενεί μόνο εκθέματα σχετικά με τα συστήματα γραφής και τις μηχανές, αλλά και τακτικά τρίωρα εργαστήρια, τα οποία διδάσκονται από 12 καλλιτέχνες της Νότιας Γαλλίας που έρχονται για να μοιραστούν τη μαεστρία για θέματα σχετικά με το χαρτί, τη χαρακτική ή τη λατινική καλλιγραφία.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Dure και τον Alzeau. Τα νερά τους δημιουργούσαν ενέργεια για την υφαντουργία του 19ου αιώνα. Στο Μοντολιέ, η τουριστική σεζόν ξεκινάει με ένα μεγάλο παζάρι βιβλίων, τις ημέρες του Πάσχα, και το καλοκαίρι ένα εργοστάσιο υφασμάτων του 18ου αιώνα γίνεται ένα μέρος που φιλοξενεί εκθέσεις και συναυλίες.

Το αρχικό όραμα του Μπρεμπάντ δεν επικεντρωνόταν στα βιβλιοπωλεία του Μοντολιέ, καθώς ο ίδιος είχε προτείνει τη δημιουργία «χωριού των βιβλίων» εκεί που τότε ζούσε, στο χωριό Σεζάκ. Αυτό το χωριό βρίσκεται εννιά χιλιόμετρα μακριά. Τότε, η ιδέα του δεν ευδοκίμησε, αλλά πολλοί κάτοικοι στο Μοντολιέ θέλησαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό του. Ο Μπρεμπάντ πέθανε το 1992.