UPDATE

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα


JTeam

15 Απριλίου 2024

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Unsplash
Η έρευνα αποδεικνύει ότι ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών που σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια, έχει αυξηθεί από το 1990

Η ραγδαία αλλαγή των καιρικών συνθηκών, καθώς και οι ανισορροπίες στις θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια, συνδέονται με τις ακραίες θερμοκρασίες, σημειώνοντας αύξηση από το 1990.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δεν έχει αποδείξει ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μοναδική παράμετρος που προκαλεί τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά καταλήγει σε συσχετισμό μεταξύ αυτών και των ακραίων θερμοκρασιών που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Xiangya του Πανεπιστημίου Central South στην Τσάγνκσα της Κίνας, ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 200 χώρες για διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών και ανακάλυψαν ότι οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, συνδέονται με θανάτους και αναπηρία εξαιτίας εγκεφαλικών επεισοδίων.

Jenny.Gr
Unsplash/Kateryna Hliznitsova

Ενδεικτικά, την περασμένη χρονιά, περισσότεροι από 500.00 θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια συνδέθηκαν με θερμοκρασίες «μη ιδανικές» για την εποχή, με τους άντρες να επηρεάζονται οριακά περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες (η αναλογία για τους άνδρες ήταν 7,7 θάνατοι από εγκεφαλικό ανά 100.000, ενώ για τις γυναίκες 5,9 θάνατοι ανά 100.000). Παράλληλα, το 2019 κατεγράφηκαν 521.031 θάνατοι από εγκεφαλικό οι οποίοι συνδέονταν με θερμοκρασίες ανώτερες ή κατώτερες του φυσιολογικού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στις χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, ενώ φυσικά αύξηση σημειώθηκε και στα εγκεφαλικά όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το κανονικό.

Πού εντοπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα

Τα αποτελέσματα, πάντως, έδειξαν ότι η κεντρική Ασία και η Αφρική παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων από εγκεφαλικό, οι οποίοι συνδέονταν με την κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ. Κουάν Τσενγκ, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Xiangya και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τόνισε ότι «οι δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Η μελέτη μας έδειξε ότι οι τόσο μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορούν να αυξήσουν τα εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίως, ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς και σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανισότητες σε ό,τι αφορά την υγειονομική φροντίδα».

Ο ίδιος, υπογράμμισε, ωστόσο, πως «απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί η επίδραση της αλλαγής της θερμοκρασίας στα εγκεφαλικά επεισόδια και να βρεθούν στοχευμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη».