UPDATE

Gifted Greece: Το νέο εγχείρημα της Τζένης Μπαλατσινού, είναι μια επιστροφή στις ρίζες μας


JTeam

21 Μαΐου 2024

Gifted Greece: Το νέο εγχείρημα της Τζένης Μπαλατσινού, είναι μια επιστροφή στις ρίζες μας
Η Τζένη Μπαλατσινού, η δημιουργική «δύναμη» πίσω από το Gifted Greece, μιλά στο JennyGr για το όραμα καθώς και την κεντρική ιδέα που βρίσκεται πίσω από αυτό το όμορφο project

Η Ελλάδα αποτελεί ένα αμάγαλμα εικόνων, συναισθημάτων, εμπειριών και ιστοριών. Είναι ένας ευλογημένος τόπος που σε κάθε γωνιά του μπορείς να ανακαλύψεις μια διαφορετική παράδοση και κουλτούρα, οι οποίες με έναν μοναδικό τρόπο συνθέτουν ένα κομμάτι ακατέργαστης αυθεντικότητας. Κι αυτή η αυθεντικότητα, δεν μπορεί να εκφραστεί παρά μόνο μέσα από την τέχνη. Μέσα από μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες που μας «ταξιδεύουν» στις παραδόσεις, ενώ παράλληλα μας φέρνουν πιο κοντά σε μια σύγχρονη οπτική.

Στο Gifted Greece, η άυλη μαγεία κάθε τόπου της Ελλάδας, παίρνει μορφή μέσα από επιμελημένα σχέδια και προϊόντα. Κοσμήματα, κεραμικά, καφτάνια, κεριά, τσάντες και έργα τέχνης, σου συστήσουν τη μοναδικότητα και την αλήθεια τόπων όπως η Πάτμος, η Μυτιλήνη, η Αθήνα και τα Ιωάννινα, «γιορτάζοντας» τις διαχρονικές γοητείες της Ελλάδας, τα μοτίβα, τις υφές και τις αναμνήσεις. Εμείς, μιλήσαμε με την Τζένη Μπαλατσινού, τη δημιουργική «δύναμη» του Gifted Greece και τη ρωτήσαμε για το όραμα καθώς και την κεντρική ιδέα που βρίσκεται πίσω από αυτό το όμορφο project, αλλά και για το πώς τα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Jenny.Gr

Τι είναι το Gifted Greece;

Το Gifted Greece είναι ένα «ταξίδι» στις αναμνήσεις, στην ιστορία και στις παραδόσεις μας, όπως αυτές αποτυπώνονται στη σύγχρονη έμπνευση και δημιουργία. Μας δίνει τη δυνατότητα να καλωσορίσουμε την παράδοση, αλλά και το σύγχρονο ελληνικό design στην καθημερινότητα μας, μέσα από μια επιλεγμένη συλλογή από αντικείμενα, άμεσα συνδεδεμένα με την Ελλάδα και τις ομορφιές της, τα μοτίβα, τις υφές, τις μνήμες.

Στο Gifted Greece, ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας κομμάτια από την «ψυχή» της, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται σε μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα, έργα τέχνης και λαϊκής παράδοσης από εμπνευσμένους ντόπιους δημιουργούς. Ουσιαστικά, είναι ένα μέσο για να ανακαλύψουμε, να αναδείξουμε και να γιορτάσουμε τη διαχρονική γοητεία της χώρας μας, της παράδοσης, της ιστορίας και της κουλτούρας μας και παράλληλα να στηρίξουμε τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, που κρατά ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Jenny.Gr

Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Κυρίως, από την επιθυμία να προβάλλουμε τις παραδόσεις και το έργο εμπνευσμένων δημιουργών από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, η οποία με τη σειρά της πηγάζει από την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για τις ρίζες μας και την ανάγκη να μοιραστούμε τα δώρα τους με όλο τον κόσμο. Αναμνηστικά από την Ελλάδα δεν είναι κατ’ ανάγκη τα τσολιαδάκια ή τα μαγνητάκια με φωτογραφίες της Ακρόπολης και των ελληνικών νησιών.

Κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει τη δική του παράδοση και κουλτούρα, η οποία εκφράζεται μέσα από μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες.

Αποθησαυρίζοντας όλη αυτήν την ανεκτίμητη κληρονομιά, το Gifted Greece δίνει σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να κρατήσει ένα κομμάτι αυθεντικής Ελλάδας, ενισχύοντας παράλληλα τη σύγχρονη ελληνική έμπνευση και δημιουργία από μέρη όπως η Πάτμος, η Μυτιλήνη, η Αθήνα, τα Ιωάννινα.

Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος παραδοσιακής χειροτεχνίας ή χειροποίητου αντικειμένου;

Με γοητεύει η τέχνη, όσο με γοητεύει και η παράδοση. Οπότε, όταν αυτές συνδυάζονται στη δημιουργία χειροποίητων αντικειμένων με ποιότητα και χαρακτήρα, τα οποία μάλιστα αφηγούνται ιστορίες Ελλάδας, δεν μπορώ να επιλέξω. Για ποια να πρωτοπώ; Για τα κεραμικά, τα κοσμήματα, τα χειροποίητα τραπεζομάντιλα, τις τσάντες που υφαίνονται στον αργαλειό; Το κάθε ένα έχει τη δική του γοητεία και ταυτότητα.

Jenny.Gr

Έχεις δοκιμάσει ποτέ εσύ να φτιάξεις κάποιο παραδοσιακό προϊόν;

Βέβαια και έχω δοκιμάσει. Πιο πολύ έχω πειραματιστεί κατά καιρούς με τον πηλό, μαζί με τα παιδιά μου. Είναι υπέροχο να δημιουργείς με τα χέρια σου, να δίνεις ζωή στη λάσπη, όμως απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και το κυριότερο αγάπη.

Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι τα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Τα χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε ελληνικής γωνιάς. Καθρεφτίζουν τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής, τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές κάθε τόπου και των ανθρώπων του, είτε πρόκειται για ένα απομακρυσμένο νησί, για μια πόλη ή για ένα χωριό στα ορεινά.

Γι’ αυτό, στο Gifted Greece θεωρούμε πως πρέπει να στηρίξουμε τους συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς, τους δημιουργούς, που ειδικά, στην εποχή της μαζικής παραγωγής και της βιομηχανοποίησης, εξακολουθούν να αντιστέκονται και να κρατούν ζωντανές σημαντικές πτυχές της ελληνικής κουλτούρας.

Jenny.Gr

Γιατί κάποιος αξίζει να αγοράζει παραδοσιακά αντικείμενα;

Για την εμπειρία, την αυθεντικότητα, την απλότητα, την ομορφιά, τη μνήμη… Γιατί η επαφή με τις ρίζες μας βοηθά να διατηρήσουμε ζωντανή την επαφή με την ουσία και το κέντρο μας.


Ανακάλυψε περισσότερα προϊόντα από το Gifted Greece εδώ.