UPDATE

Όταν το design απογειώνει την τέχνη: 7 εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο


JTeam

27 Μαΐου 2024

Όταν το design απογειώνει την τέχνη: 7 εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο
Unsplash/Leo Manjarrez
High-end design και πολιτισμός, χαρίζουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε αυτά τα μουσεία

Ο τρόπος με τον οποίο η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να απογειώσει την τέχνη, είναι εντυπωσιακός. Σε κάθε άκρη του κόσμου, βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα μουσεία, μουσεία που όχι απλώς φιλοξενούν αριστουργήματα, αλλά είναι και σχεδιασμένα από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το Παρίσι και τη Σκωτία, μέχρι το Μεξικό και τη Βραζιλία, υπάρχουν καινοτόμα κτήρια, που συνδυάζουν το high-end design με τον πολιτισμό και χαρίζουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ακόμα κι αν η τελευταία λεπτομέρεια που παρατηρείς σε ένα μουσείο ή μια γκαλερί, είναι το design τους, αυτά τα 7 μουσεία θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niteroi, Βραζιλία

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niteroi, χτίστηκε το 1996 και σχεδιάστηκε από τον διάσημο Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Όσκαρ Νίεμαϊερ, σε συνεργασία με τον μηχανικό Μπρούνο Κονταρίνι. Βρίσκεται λίγο έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο και είναι ευρέως γνωστό για το σχήμα του, που παραπέμπει σε δίσκο, καθώς και για την πανοραμική θέα που προσφέρει στους επισκέπτες. Το κτήριο, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με ένα λουλούδι που αναδύεται από τους βράχους.

Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο

Στη Χώρα των Βάσκων, στην άκρη του ποταμού Nervión, το συγκεκριμένο μουσείο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, και μοιάζει με ένα «γλυπτό» κατασκευασμένο από τιτάνιο, ασβεστόλιθο και γυαλί. Ο στριφογυριστός σχεδιασμός του έχει παρομοιαστεί με τα πάντα, από ένα μπουκέτο με λουλούδια μέχρι μια βάρκα, και η διάσημη αρχιτεκτονική του μουσείου είχε άμεση απήχηση σε κάθε άκρη του πλανήτη.

La Cité Du Vin, Μπορντό

Εάν είσαι λάτρης του κρασιού, τότε αυτό το μουσείο είναι για 'σενα. Το Μπορντό, εξάλλου, αποτελεί για πολλούς «την πόλη του κρασιού», οπότε είναι λογικό να διαθέτει και το ανάλογο μουσείο. O χώρος σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ανούκ Λεζάντρε και Νικολά Ντεζμαζιέρ, με τελικό στόχο να δίνει την αίσθηση της κίνησης και της ρευστότητας. Αυτή η ρευστότητα, παραπέμπει στην κίνηση του κρασιού στο ποτήρι, αλλά και από τον ποταμό Γαρούνα της χώρας.

Μουσείο Σουμάγια, Μεξικό

Το Μουσείο Σουμάγια στο Μεξικό, άνοιξε τις πύλες του για κοινό το 1994 και ιδρύθηκε από τον Κάρλο Σλιμ. Εκεί, κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα τέχνης από το Μεξικό και την Ευρώπη, με το μουσείο να διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γλυπτών του Ογκίστ Ροντέν, εκτός της Γαλλίας. Είναι σχεδιασμένο από τον Μεξικανό αρχιτέκτονα Φερνάντο Ρομέρο με τρόπο τέτοιο ώστε η ασημένια δομή του να θυμίζει τα γλυπτά του Ροντέν.

Louis Vuitton Foundation, Γαλλία

Το Ίδρυμα Louis Vuitton, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Παρισιού, είναι ένα μουσείο και πολιτιστικό κέντρο που δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη σύγχρονων τεχνών. Άνοιξε το 2014 και σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φράνκ Γκέρι, ο οποίος αναζήτησε την έμπνευσή του από διάφορες μορφές που μοιάζουν με σύννεφα. Ο κεντρικός σχεδιασμός του κτηρίου, να αψηφά τη βαρύτητα και προκαλεί οπτικές ρήξεις.

V&A Dundee, Σκωτία

Το V&A Dundee σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Η μορφή του είναι εμπνευσμένη από τους αιχμηρούς βράχους της Σκωτίας και τις ναυτικές ρίζες της πόλης. Οι δραματικές γραμμές του, δημιουργούν μοτίβα σκιών που αλλάζουν ανάλογα με τον καιρό και την ώρα της ημέρας.Το κτήριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να γέρνει σχεδόν 20 μέτρα μετά τη βάση του.

Heydar Aliyev Center, Αζερμπαϊτζάν

Αυτό το ιδιαίτερο κτήριο, χτίστηκε το 2013 και είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, δημιουργία της Ζάχα Χαντίντ. Αποτελεί ένα νέο σύμβολο της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, του Μπακού. Οι ιδιαίτερες γραμμές του, η καμπυλωτή ροή του και οι λεπτεπίλεπτες γωνίες του, είναι μερικά από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν. Η «βασίλισσα» της καμπύλης, Ζάχα Χαντίντ κέρδισε το βραβείο Design of the Year 2014 για αυτό το έργο.