UPDATE

Διακοπές με παιδιά: 10+10 σημαντικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα ατυχήματα στη θάλασσα


JTeam

22 Ιουλίου 2024

Διακοπές με παιδιά: 10+10 σημαντικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα ατυχήματα στη θάλασσα
Freepik
Η σωστή ενημέρωση είναι απαραίτητη και απολύτως χρήσιμη πριν από τις διακοπές με παιδιά

Για κάποιους η περίοδος των διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει, για κάποιους άλλους, πάλι, θα αρχίσει σε μερικές ημέρες, όταν δηλαδή μπει ο Αύγουστος. Κι ενώ μικροί και μεγάλοι ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα φορέσουμε τα μαγιό μας και θα βουτήξουμε σε θάλασσες και πισίνες, ενώ θα διασκεδάζουμε δοκιμάζοντας θαλάσσια σπορ, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Οι διακοπές με τα παιδιά μας είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία, ωστόσο για να περάσουμε καλά χωρίς άγχος και φόβο, καλό θα ήταν να έχουν στο νου μας μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις ώρες που βρισκόμαστε στην παραλία. Δυστυχώς, κάθε χρόνο ο αριθμός των ατυχημάτων και των πνιγμών είναι μεγάλος, συνεπώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» δημιούργησε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν και να έχουν κατά νου οι γονείς κατά τη διάρκεια των διακοπών, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ο κίνδυνος παραμονεύει, συνεπώς όση περισσότερη γνώση και ουσιαστική ενημέρωση έχουμε, τόσο πιο «δυνατά» θα είναι τα τείχη που θα «χτίσουμε» γύρω από τα παιδιά μας.

Jenny.Gr
Freepik

Τι να προσέξεις για να αποφύγεις τα παιδικά ατυχήματα στις διακοπές

Μερικές συμβουλές για τη Θάλασσα:

  • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά. Η εκμάθηση της κολύμβησης πρέπει να γίνεται συστηματικά και οργανωμένα από ειδικούς εκπαιδευτές.
  • Ελέγξτε για ναυαγοσώστη. Στην συντριπτική πλειοψηφία των οργανωμένων και δημοτικών παραλιών σήμερα, υπάρχουν ναυαγοσώστες. Προτιμήστε τις ακτές αυτές.
  • Δεν πρέπει να αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και εάν ξέρουν να κολυμπούν.
  • Δεν βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα όπως μπρατσάκια και ουλούρες, υποθέτοντας ότι τα παιδιά είναι αυτόματα ασφαλή με την χρήση τους.
  • Να μην κολυμπούν τα παιδιά με γεμάτο στομάχι, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο τους γεύμα.
  • Μην αφήνουμε τα παιδιά να απομακρύνονται από την ξηρά χωρίς επίβλεψη. Το κολύμπι μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Επίσης, σε περίπτωση καταιγίδας, απομακρυνθείτε από την θάλασσα και την ακτή. Αναζητήστε ένα κτήριο ή άλλο καταφύγιο αν υπάρχει κοντά, καθώς το νερό αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού.
  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι. Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως μακροβούτια και κράτημα αναπνοής, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.
  • Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.
  • Είναι σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν το βραδινό μπάνιο στην θάλασσα για λόγους ασφαλείας. Σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ο κίνδυνος πνιγμού αυξάνεται. Τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνουν εμπόδια ή να αντιληφθούν την κατάσταση του νερού με ακρίβεια. Επίσης, όταν κάποιος κολυμπάει το βράδυ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην είναι ορατός από πλεούμενα σκάφη.

Μερικές συμβουλές για τα Θαλάσσια Αθλήματα:

  • Είναι απαραίτητο να εξασφαλίζουμε ότι τα παιδιά φορούν πάντα εγκεκριμένα σωσίβια ακόμη και αν κολυμπούν καλά. Βεβαιωνόμαστε ότι τα σωσίβια είναι κατάλληλα για την ηλικία και το σωματότυπο των παιδιών.
  • Τα παιδιά είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος, εάν θέλουν να ασχοληθούν με την ιστιοπλοΐα, το θαλάσσιο ski, την ιστιοσανίδα και τις καταδύσεις.
  • Σε περίπτωση που μεγαλύτερα παιδιά κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
Jenny.Gr
Freepik

Μερικές συμβουλές για την Πισίνα:

  • Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ή να έχει κάλυμμα ασφαλείας.
  • Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά σε πισίνα χωρίς επίβλεψη.
  • Να μάθουμε στα παιδιά να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας, μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά.
  • Στην πισίνα όπως και στη θάλασσα, είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να κάνουν βουτιές μόνο όταν βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
  • Συνίσταται να επιλέγουμε πισίνες που διαθέτουν ναυαγοσώστη. Η παρουσία του μειώνει τον κίνδυνο πνιγμού και άλλων ατυχημάτων στην πισίνα.

Μερικές συμβουλές για χώρους με νερό:

  • Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην πλησιάζουν κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι, γιατί εάν πέσουν μέσα μπορεί να πνιγούν. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κολυμπούν σε ποτάμι όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα.
  • Τα παιδιά να αποφεύγουν τις βουτιές σε λίμνη όταν τα νερά είναι θολά.
  • Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να πλησιάζουν και να σκύβουν πάνω από πηγάδια, στέρνες και αρδευτικά κανάλια, γιατί πέφτοντας μέσα μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά ή να πνιγούν.