Αφήνεις την τσάντα σου στο πάτωμα; Δεν είναι μόνο αηδιαστικό, είναι και επικίνδυνο. Μάθε γιατί δεν πρέπει να το ξανακάνεις
JTeam
19 Αυγούστου 2024
Υπάρχει κάποια από εμάς αλήθεια, που δεν έχει αφήσει την τσάντα της στο πάτωμα ποτέ; Πάνω σε κάποια μοκέτα στο γραφείο, στην αναμονή κάποιου ιατρείου, ή στο σπίτι; Το έχει κάνει μέχρι και η Κιμ Καρντάσιαν σε έναν αγώνα μπάσκετ στο Λος Άντζελες, όπου τόλμησε να αφήσει κάτω μια Hermès Birkin από κροκόδειλο που κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Just Jared και τα σχόλια έπεσαν βροχή: “Κοστίζει περισσότερο από το ετήσιο ενοίκιο των περισσότερων! Είναι αηδιαστικό”, ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα- πολύ πιο βιτριολικά, βεβαίως, οι followers.
Και το πρόβλημα δεν είναι οι ευρέως διαδεδομένες δεισιδαιμονίες - όπως στη Βραζιλία και την Πολωνία, όπου το να αφήνεις την τσάντα σου στο πάτωμα φέρνει κακή τύχη. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η υγιεινή.
Τι συσσωρεύεται πάνω (και κάτω) από τις τσάντες μας
Οι τσάντες είναι οι αχώριστοι σύντροφοι μας. Ταξιδεύουν μαζί μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μας συνοδεύουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια ακόμα και σε δημόσιες τουαλέτες. Περνούν σχεδόν τόσο χρόνο μαζί μας όσο και τα ρούχα μας. Παρόλα αυτά όμως δεν δέχονται την ίδια ρουτίνα καθαρισμού. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη του 2016 βρήκε την παρουσία έως και 10.000 διαφορετικών βακτηρίων στις τσάντες, αριθμός ακόμη υψηλότερος από το μέσο κάθισμα τουαλέτας. Ο Τίμοθυ Μακχιού, καθηγητής ιατρικής μικροβιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Μικροβιολογίας στο University College του Λονδίνου, έχει αναφερθεί επίσης στο θέμα: «Τα φυσικά υλικά όπως το δέρμα είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσουν οργανισμούς παρά τα συνθετικά όπως το πλαστικό, επειδή περιέχουν περισσότερα “θρεπτικά” συστατικά και προσφέρουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή και την ανάπτυξη των βακτηρίων», εξήγησε.
Ο Τσαρλς Γκέρμπα, μικροβιολόγος και καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διεξήγαγε επίσης μια μελέτη για τους οργανισμούς που συλλέγουν οι τσάντες μας από τις επιφάνειες: «Το εξωτερικό κάτω μέρος είναι ιδιαίτερα βρώμικο, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι τις τοποθετούν σε πατώματα, μοκέτες, στους πάγκους των δημοσίων τουαλετών, ή σε πάγκους που έχουν μολυνθεί από πιτσιλιές από νεροχύτες. Δεν είναι τυχαίο που σε αναλύσεις μας βρήκαμε μεγάλο αριθμό βακτηρίων κοπράνων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli». Κι αυτό είναι ανατριχιαστικό και αηδιαστικό .
Οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής
Πόσο όμως πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά; “Πολλά διαφορετικά βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν σε μια τσάντα, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η παρουσία ή η απουσία ενός επιβλαβούς τύπου”, λέει η Τζούλια Λοτζ, μικροβιολόγος στη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία έχει διεξαγάγει πρόσφατη έρευνα για το θέμα. Εν ολίγοις, για να μη ρισκάρουμε την υγεία μας οι ειδικοί προτείνουν μερικές απλές βασικές προφυλάξεις: πρώτα απ 'όλα, να σταματήσουμε να τοποθετούμε την τσάντα μας στο έδαφος, ούτε καν στο σπίτι μας. “Ένα πραγματικά σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση μολυσματικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων και ιών, είναι να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Το σαπούνι και το νερό λειτουργούν καλά, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε σωστά. Εάν τα χέρια μας είναι καθαρά, δεν θα μεταφέρουμε μικρόβια στις τσάντες μας”.
Όσον αφορά τον καθαρισμό τους, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια σχεδιασμένα για επιφάνειες και όχι για χέρια, πιθανώς κάθε μέρα όταν επιστρέφουμε σπίτι και σίγουρα πριν τις τοποθετήσουμε ξανά στην ντουλάπα μας για να αποφύγουμε τη μόλυνση και των ρούχων μας. Και όταν βγαίνουμε έξω: αν η τσάντα είναι μικρή, μπορείς να την έχεις στην αγκαλιά ή στο τραπέζι. Αν είναι μεγάλη μπορείς να προμηθευτείς και να έχεις μαζί σου έναν γάντζο, ώστε να την κρεμάς από το μπράτσο της καρέκλα.