UPDATE

Back to school: 5 tips για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο - που πρέπει να γνωρίζουν και οι γονείς


JTeam

3 Σεπτεμβρίου 2024

Back to school: 5 tips για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο - που πρέπει να γνωρίζουν και οι γονείς
Freepik
Ο Σεπτέμβρης μπήκε και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησε


Ο Σεπτέμβριος είναι συνυφασμένος με την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις και το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου - όπως είθισται - και μικρά και μεγάλα παιδιά θα γεμίσουν τα προαύλια των σχολείων, που έμειναν έρημα τη θερινή περίοδο.

Οι καλοκαιρινές διακοπές έλαβαν τέλος και έφτασε η στιγμή να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα - όσο απαιτητικό κι αν ακούγεται αυτό - μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς μακριά από υποχρεώσεις, διαβάσματα και ωράρια. Η επιστροφή στο σχολείο πέρα από μια μεγάλη to do λίστα, συνοδεύεται από χαρά και ανυπομονησία για τα παιδιά, που συναντούν ξανά τους συμμαθητές τους και βρίσκονται σε ένα οικείο περιβάλλον.

Και επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips για τα παιδιά - που, όμως πρέπει να γνωρίζουν και οι μεγάλοι - προκειμένου να οργανώσουν τη ρουτίνα τους, να θέσουν τους στόχους τους και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την καινούργια σχολική χρονιά.

Jenny.Gr
Freepik

5 βοηθητικά tips για την επιστροφή στο σχολείο

#1 Θέσε στόχο να μείνεις ψηλά το πρώτο τρίμηνο

Με την επίτευξη κάθε μικρού στόχου βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση ενός μεγαλύτερου. Ξεκίνα τη σχολική χρονιά με αισιοδοξία, θέτοντας στόχο πως θα καταφέρεις να είσαι συνεπής και κατ’ επέκταση άριστος στους βαθμούς. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν πόσο ωφέλιμο είναι για τη μετέπειτα ζωή τους να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους επιτύχουν.

#2 Φτιάξε μια καθημερινή ρουτίνα και μείνει συνεπής σε αυτή

Το πρόγραμμα είναι απαραίτητο ώστε να κυλήσει ομαλά η χρονιά και οι μαθητές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την ώρα του φαγητού, του διαβάσματος και της δραστηριότητας, όλα πρέπει να προγραμματίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ωφέλιμα για το παιδί. Άφησέ το να διαλέξει τις εξωσχολικές δραστηριότητες κι όπως θέτεις όρια για το διάβασμα, πρέπει να θέτεις και για τα υπόλοιπα, αφού όλα είναι σημαντικά.

Jenny.Gr
Freepik

#3 Γράψε σε μια λίστα όσα έχεις να κάνεις

Αυτό το tip δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και οι σημειώσεις στο κινητό να είναι γεμάτες, όμως σε αυτή την περίπτωση πάρε μολύβι και σημείωσε στην ατζέντα σου όλα όσα έχεις να κάνεις την κάθε ημέρα. Φτιάξε το πρόγραμμα της εβδομάδας σου και κάθε πρωί ρίχνε του μια ματιά, οργανώνοντας τις υποχρεώσεις σου. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το παιδί. Να γράψει μία - μία τις υποχρεώσεις του - όπως εκείνο επιθυμεί - και να ακολουθεί το πρόγραμμά του. Αυτές οι λίστες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, διότι ανά πάσα ώρα και στιγμή γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις και έτσι σπανίως σου διαφεύγουν πράγματα.

#4 Οργάνωσε ξανά το γραφείο σου

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την αγορά καινούργιων σχολικών, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε εκκαθάριση σε όσα απέμειναν από την περσινή χρονιά. Πετάξτε όσα πράγματα έχουν χαλάσει, καθαρίστε τις μολυβοθήκες, πηγαίντε στην ανακύκλωση τα τετράδια που έχουν γεμίσει και δεν χρειάζεστε και δορίστε όσα δεν θα χρησιμεύσουν φέτος. Μετά από αυτή την εκκαθάριση, το παιδί θα μπορεί να αναδιαμορφώσει το γραφείο του, φτιάχνοντάς το όπως ακριβώς επιθυμεί και περνώντας δημιουργικά τον χρόνο του.

#5 Κάνε διαλείμματα

Μπορεί η σχολική χρονιά να μην έχει αρχίσει ακόμα, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις και εσύ ως γονιός και το παιδί σου, πως τα διαλείμματα είναι απαραίτητα μέσα στην ημέρα, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Όπως υπάρχει χρόνος για διάβασμα, πρέπει να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και παιχνίδι.