UPDATE

Το Eden είναι η κινηματογραφική εκδοχή του Survivor, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2024

Eden ταινία
© Vanity Fair
Τζουντ Λο, Άνα ντε Άρμας, Σίντνεϊ Σουίνι σε μια ταινία που γυρίστηκε κυριολεκτικά στη ζούγκλα

Η ταινία Eden, του Ρον Χάουαρντ, ετοιμάζεται για πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ένα δυνατό καστ με τους Τζουντ Λο, Άνα ντε Άρμας, Σίντνεϊ Σουίνι, Βανέσα Κίρμπι. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον σε αυτή την αλλόκοτη ταινία «επιβίωσης» είναι ότι φαίνεται εξωφρενική σε πολλά σημεία, γεγονός που σε σοκάρει περισσότερο όταν πληροφορηθείς ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Η ιστορία της ταινίας ξεκινά με τον Δρ. Φρίντριχ Ρίτερ (Τζουντ Λο) και τη σύζυγό του, Ντόρα (Βανέσα Κίρμπι), να ζουν σε απόλυτη απομόνωση στο νησί Φλορεάνα (στα Γκαλαπάγκος), έχοντας χτίσει το δικό τους σπίτι, καλλιεργώντας τον δικό τους κήπο και εκτρέφοντας δικά τους ζώα, σε μια ουτοπία αυτάρκειας αλά Έμερσον. Ο Δρ. Ρίτερ, ένας Γερμανός φιλόσοφος εμμονικός με τον Νίτσε και τον Σοπενχάουερ, υποτίθεται ότι δουλεύει πάνω σε ένα εγχειρίδιο για έναν νέο τρόπο ζωής, υιοθετώντας την ιδιότητά του ως Βασιλιάς της Φλορεάνα, όπως καλύπτεται εκτενώς από τον διεθνή Τύπο. Αλλά η φαντασίωσή του διαλύεται με την άφιξη της Μάργκαρετ, του αφελούς συζύγου της, Χάιντς (Ντάνιελ Μπρουλ), και του νεαρού γιου τους, Χάρι (Τζόναθαν Τίτελ). Καθώς οι δύο οικογένειες μαθαίνουν να συνυπάρχουν, έρχεται μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής την αυτοαποκαλούμενη κληρονόμο, γνωστή ως Βαρόνη (Άνα ντε Άρμας), με δύο φαινομενικά υπάκουους άντρες (Φίλιξ Κάμερ και Τόμπι Γουάλας) στο πλευρό της, έτοιμους να εκτελέσουν κάθε της επιθυμία. Έτσι ξεκινά ένας αγώνας εξουσίας για τον έλεγχο του νησιού.

Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία Eden

Οι χαρακτήρες του Eden είναι εξωφρενικοί και η ιστορία του είναι παράξενη από την αρχή μέχρι το τέλος. Όμως, ο Χάουαρντ, όπως εξήγησε στο Vanity Fair, είχε συναρπαστεί από την ιστορία των αποίκων της Φλορεάνα από τότε που την άκουσε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια σε οικογενειακές διακοπές. Μετά από εξαντλητική έρευνα και εξέταση αντιφατικών αφηγήσεων, βρήκε πώς να κάνει μια ταινία γι’ αυτήν. «Θα εκπλαγείτε με το πόσο ακριβής είναι η ταινία. Αυτό που ήταν ανατριχιαστικό σε αυτήν την ιστορία είναι ότι μια χούφτα άνθρωποι πήγαν εκεί και οι μισοί είτε πέθαναν είτε εξαφανίστηκαν—και αυτό είναι τρομερό. Είναι σαν μια σεζόν του Survivor όπου οι άνθρωποι πραγματικά δεν τα καταφέρνουν», είπε στο VF.

Υπάρχει μια σκηνή όπου η Σίντνεϊ Σουίνι γεννά σε μια απομακρυσμένη σπηλιά, περιτριγυρισμένη από άγρια σκυλιά. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και η Μάργκαρετ Βίτμερ (Σίντνεϊ Σουίνι), η Γερμανίδα που έχει μετακομίσει με τον σύζυγό της στο ακατοίκητο νησί Φλορεάνα, δεν βρίσκει κανέναν γύρω της όταν σπάνε τα νερά της. Τις μέρες που η Σουίνι γύριζε αυτή τη σκηνή, η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου. Η ερμηνεία της αγγίζει τα όρια του άγριου ενστίκτου. «Το κατάλαβε. Ήταν ωμή και δόθηκε ολοκληρωτικά, όπως έπρεπε να είχε κάνει και ο χαρακτήρας της εκείνη τη στιγμή», είπε ο Χάουαρντ..

Η σκηνή, όπως και ολόκληρη η ταινία, βασίζεται σχεδόν ακριβώς σε πραγματικά γεγονότα. Το Eden γυρίστηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αλλά ο Χάουαρντ πέρασε εβδομάδες ταξιδεύοντας στα Γκαλαπάγκος για έρευνα. Βρήκε το πραγματικό σημείο όπου συνέβη αυτή η γέννα: «Βλέπεις τη σπηλιά και δεν μπορείς να φανταστείς ότι κάποιος το άντεξε αυτό, αλλά συνέβη».

Τα γυρίσματα στη ζούγκλα και οι δυσκολίες

«Είχαμε πολύ σφιχτό προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα σε μια ταινία χωρίς εναλλακτικά σκηνικά—χτίσαμε όλα τα σκηνικά μας στην τοποθεσία. Η μόνη μας επιλογή ήταν να γυρίζουμε πολύ γρήγορα όταν είχαμε καλό καιρό», λέει ο Χάουαρντ. Είναι ένα ριψοκίνδυνο, ασυνήθιστο εγχείρημα μιας και το Eden γυρίστηκε πραγματικά στη ζούγκλα. Η παραγωγή έπρεπε να ελέγχει τις τοποθεσίες για δηλητηριώδη φίδια, «τα βρίσκαμε κάθε μέρα στις τοποθεσίες μας, με όλους τους ηθοποιούς ξυπόλητους να τρέχουν γύρω γύρω», λέει ο Χάουαρντ. Αυτή την αίσθηση του κινδύνου νιώθεις στην ταινία και μέσω της αυξανόμενης έντασης στις ερμηνείες.

Όσο για τους πρωταγωνιστές, μπήκαν με ενθουσιασμό στην ταινία. «Φοβήθηκα λίγο και είπα ότι ήμουν αγχωμένη γιατί ήταν πολύ τολμηρό», είπε στο VF η ντε Άρμας. «Ο Χάουαρντ ήταν πολύ υποστηρικτικός και ενθουσιασμένος. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το ήθελα. Ήθελα την πρόκληση». Ερευνώντας ό,τι μπορούσε να βρει, από ένα παλιό ντοκιμαντέρ μέχρι φωτογραφίες της δεκαετίας του '30 από το νησί, η ντε Άρμας δημιούργησε τη δική της εκκεντρική εκδοχή μιας γυναίκας που έφτασε στη Φλορεάνα αποφασισμένη να την κάνει δική της. «Έχοντας αυτή την τρελή σχέση τριών ατόμων, και όντας μια γυναίκα με αντίθετα χαρακτηριστικά—είτε είναι γλυκιά και τρυφερή και εύθραυστη και νευρική και φοβισμένη, είτε είναι απολύτως τρελή και επικίνδυνη», λέει η ντε Άρμας. «Ήταν σαν να βρω το όριο: Ποιο είναι το πιο τρελό που μπορώ να γίνω; Πόσο μακριά μπορούσα να φτάσω;»

Όσο για τους Τζουντ Λο και Βανέσα Κίρμπι, ο Χάουαρντ έπρεπε να τους συγκρατεί από το να επιμείνουν στο method acting στιλ Φλορεάνα. «Ήθελαν να ζουν στο σπίτι των χαρακτήρων και ήταν πολύ δυσαρεστημένοι όταν τους λέγαμε “όχι, είμαστε εδώ όλη μέρα αλλά δεν μπορείτε να μείνετε γιατί υπάρχουν πλάσματα που θα θέλουν να σας κάνουν παρέα”».