UPDATE

Αυστραλία: Θα αποκλείσει όλα τα παιδιά κάτω των 16 από τα social media ως το τέλος του 2024


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2024

Αυστραλία: Θα αποκλείσει όλα τα παιδιά κάτω των 16 από τα social media ως το τέλος του 2024
Freepik
Η Αυστραλία λαμβάνει δραστικά μέτρα για τη χρήση των social media από παιδιά

Ο εθισμός των παιδιών στα social media και η εξάρτηση από τις οθόνες αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με γιατρούς, ψυχολόγους και παιδαγωγούς να τονίζουν πόσο επιζήμια είναι για την υγεία τους. Κι ενώ παρατηρείται έντονη αύξηση του φαινομένου και υπάρχει μέγιστη ανάγκη για επιβολή μέτρων και ορίων, η πλειονότητα των χωρών παραμένει σε αδράνεια.

Στην Ευρώπη, η Σουηδία είναι η χώρα που αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο αυτής της επικίνδυνης κατάστασης στα χέρια της, δίνοντας ένα τέλος στην ασύστολη χρήση κινητών και tablet. Ειδικότερα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την έκθεση σε οθόνες σε παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ στις υπόλοιπες ηλικίες έθεσε αυστηρά όρια.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη τώρα, στην Αυστραλία, οι αρμόδιοι παρακολουθούσαν με προσοχή την τάχιστη αύξηση του ποσοστού των παιδιών που περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη και πήραν την απόφαση να προβούν σε δραστικά μέτρα. Μέχρι το τέλος του 2024, λοιπόν, η Αυστραλία πρόκειται να έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα όσον αφορά στη χρήση των κινητών και των social media.

Jenny.Gr
Freepik

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, η κυβέρνηση θα εισάγει φέτος νομοθεσία, ώστε να περιορίσει τα παιδιά από τα social media, προστατεύοντάς τα. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα, ώστε να εντοπίζει τους χρήστες των social media κι άλλων διαδικτυακών πλατφορμών που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να τους μπλοκάρει.

Ο Άντονι Αλμπανέζι επισήμανε πως σκοπός αυτού του νόμου είναι τεθεί σε προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών, αλλά και η σωματική και η ψυχική υγεία τους. Με την απαγόρευση εισόδου σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, θα περιοριστεί πολύ ο χρόνος που δαπανούν μπροστά από μια οθόνη και θα επιστρέψουν στις παρέες τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, η Γαλλία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και διάφορες πολιτείες της Αμερικής πρόκειται να ψηφίσουν σύντομα σχετικό νομοσχέδιο.