Ας παραδεχτούμε το εξής: Υπάρχουν πράγματα που για κάποιο λόγο ως κοινωνία έχουμε μάθει να τα θεωρούμε «φυσιολογικά». Έχουμε μεγαλώσει έτσι, έχουμε μάθει να λειτουργούμε έτσι και κάτι που – αντικειμενικά είναι παράξενο, εμείς το κανονικοποιούμε. Γιατί; Δεν υπάρχει απάντηση εδώ.
Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι το 2024, υπάρχει η τάση να τα θεωρούμε όλα νορμάλ. Βασικά θεωρούμε νορμάλ τα πιο περίεργα αλλά και εκνευριστικά πράγματα. Έχεις να πεις κάτι σημαντικό στην κολλητή; Δεν θα την πάρεις τηλέφωνο, θα της στείλεις 10 ηχητικά διάρκειας ενός λεπτού το καθένα στα οποία μασάς και οριακά δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν τελειώνουν εκεί.
Στο Reddit, άνθρωποι μοιράστηκαν μερικά από αυτά τα πράγματα τα οποία θεωρούνται «οκ» το 2024, αλλά για εκείνους δεν είναι καθόλου. Και πολλά, είναι πιο σοβαρά από ό,τι πιστεύουμε.
- «Διαφωνώ με το να είναι όλοι πάντα διαθέσιμοι μόνο και μόνο επειδή έχουμε κινητό τηλέφωνο. Είναι ωραίο να μπορείς να μιλάς σε κάποιον όποτε θέλεις, αλλά ορισμένοι το αντιμετωπίζουν σαν λουρί. Έχω βάλει το τηλέφωνό μου στο αθόρυβο εδώ και μερικά χρόνια, επειδή δεν μου αρέσει που τραβάει την προσοχή μου από την παρούσα στιγμή, και κάποιοι άνθρωποι το παίρνουν στραβά».
- «Τα οικογενειακά vlogs. Τα παιδιά δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί. Υπάρχουν παράξενοι και επικίνδυνοι άνθρωποι εκεί έξω».
- «Η ρομαντικοποίηση του να είσαι σε πίεση 24/7. Είναι σαν να είναι ιεροσυλία να κάνεις ένα διάλειμμα ή να εκτιμάς τον ελεύθερο χρόνο. Η κοινωνική πίεση να είμαστε διαρκώς παραγωγικοί και οι ενοχές που συνοδεύουν τη "σπατάλη χρόνου" επιδεινώνουν την ψυχική μας υγεία».
- «Η τάση του ghosting. Από πότε το να εξαφανίζεσαι έγινε η λύση για να χωρίσεις; Θα προτιμούσα πάντα να είμαι ειλικρινής αν δεν ενδιαφέρομαι παρά να αφήνω τους άλλους να αναρωτιούνται».
- «Τα παιδιά που χρησιμοποιούν προϊόντα ομορφιάς. Η 11χρονη ξαδέρφη μου χρησιμοποιεί κάθε προϊόν μακιγιάζ που κυκλοφορεί. Έχει κυριολεκτικά πέντε συρτάρια γεμάτα πράγματα μόνο και μόνο για να κάνει το μακιγιάζ της. Δεν έχω τίποτα εναντίον των παιδιών που εξερευνούν αυτά τα πράγματα, αλλά αυτό είναι υπερβολικό».
- «Το να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό. Το νερό είναι τόσο υπερτιμημένο πλέον και τα ατελείωτα πλαστικά μπουκάλια κάνουν κακό στο περιβάλλον. Επίσης, τα σκουπίδια. Απλά βάλτε τα πράγματά σας στον κάδο απορριμμάτων, όχι στον δρόμο. Δεν είναι δύσκολο».
- «Το να δίνουμε στα παιδιά τηλέφωνο/tablet για να απασχολούνται κάθε φορά που βγαίνουν έξω. Θα ήταν ωραίο αν οι γονείς βοηθούσαν τα παιδιά τους να μάθουν να έχουν υπομονή και τρόπους και να συμπεριφέρονται σωστά σε δημόσιους χώρους».
- «Το να μιλάς με ανοιχτή ακρόαση. Κλείσε το εξωτερικό ηχείο, βάλε το τηλέφωνο στο αυτί σου και σταμάτα να φωνάζεις».