UPDATE

Γιατί όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες καφετεριών απαγορεύουν την χρήση λάπτοπ


JTeam

30 Μαρτίου 2025

Γιατί όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες καφετεριών απαγορεύουν την χρήση λάπτοπ
Unsplash
«Προτιμούμε τα τραπέζια να είναι για γέλια, φλερτ και συζητήσεις»

Η εικόνα του να βλέπεις ανθρώπους στις καφετέριες, να διαβάζουν ή να δουλεύουν μπροστά από μία οθόνη, είναι πολύ συνηθισμένη μετά την πανδημία. Για εκείνους, που εργάζονται από το σπίτι επί καθημερινής βάσεως, είναι μια διέξοδος και μία ανάγκη να ξεφύγουν από τους τέσσερις τοίχους.

Πλέον, όμως, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιστέκονται σε αυτή τη συνήθεια. Το 2024, οι επιχειρήσεις “Milk & Bean”, “The Collective” και “Fringe & Ginge” βρέθηκαν σε πρωτοσέλιδο αφιέρωμα, μετά την απαγόρευση των λάπτοπ στους θαμώνες. Τώρα, σειρά έχουν πάρει κι άλλες καφετέριες, που περιορίζουν την χρήση των λάπτοπ σε συγκεκριμένες ημέρες ή καθολικά.

Για τον Όλι Γκολντ, συνιδιοκτήτη του “Pophams Bakery”, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022, ο περιορισμός αυτός ήταν μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερη κίνηση στο μαγαζί του. «Θυμάμαι πολύ καλά τις πρώτες μέρες, όπου ήθελα κάποιος με λάπτοπ να κάθεται εκεί για οκτώ ώρες, αλλά όταν ξεκίνησε να συμβαίνει όλο και πιο συχνά, χρειάστηκε να πάρω πιο συνειδητές επιχειρηματικές αποφάσεις. Άνθρωποι αγόραζαν ένα τσάι που κόστιζε τρεις λίρες και κάθονταν όλη μέρα… δεν μπορεί να αντέξει έτσι μια επιχείρηση», είπε στον Guardian.

Jenny.Gr
Unsplash

Το κέρδος μειωνόταν μέρα με τη μέρα. Στην αρχή, έγινε μια απαγόρευση των λάπτοπ τα Σαββατοκύριακα, μέχρι που τελικά αποφάσισαν να το καθιερώσουν για όλες τις μέρες. «Θυμάμαι πολλές φορές να ανοίγω την πόρτα και να βλέπω λάπτοπ παντού, και να σκέφτομαι τους λόγους που δημιουργήσαμε την επιχείρηση. Θέλαμε οι θαμώνες να έρχονται και να συζητούν, να γνωρίζουν άλλους ανθρώπους. Τώρα με τα λάπτοπ, αλλάζει τελείως η ενέργεια και η ατμόσφαιρα του χώρου».

Ο Κρις Τσάπλιν, ιδιοκτήτης του “Milk & Bean” στο Νιούμπερι, απογοητεύτηκε όταν αντιλήφθηκε πως το cafe του, που είχε σαν όνειρο να ανοίξει κάποια στιγμή και να προσφέρει την αίσθηση του σπιτιού, έγινε ξαφνικά χώρος εργασίας. «Είχαμε κάποιους που έρχονταν, δούλευαν ως ομάδα και μετά μαζεύονταν γύρω από ένα λάπτοπ, και μας θεωρούσαν το γραφείο τους, κάτι με το οποίο διαφωνούσα έντονα».

Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί η χρήση λάπτοπ σε μία ώρα την ημέρα και να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα, κάτι που το θεωρούσε δίκαιο για έναν μικρό χώρο, όπως αυτός του “Milk & Bean”. Προστέθηκε, έτσι, μια φιλική ετικέτα, που γράφει «προτιμούμε τα τραπέζια να είναι για γέλια, φλερτ και συζητήσεις», η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τους πελάτες.

Από την άλλη, το “Grounded”, στο Μπόου του Λονδίνου, που εισήγαγε απαγόρευση των λάπτοπ από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, έχει αντιμετωπίσει μικτές αντιδράσεις από τους πελάτες. «Είχαμε μια τακτική πελάτισσα που ερχόταν όταν ανοίγαμε, γύρω στις 7:30, και καθόταν με το λάπτοπ της μέχρι τις 15:00, έχοντας παραγγείλει μόνο έναν καφέ. Δεν ήταν ευχαριστημένη με την πολιτική για τα λάπτοπ και δυστυχώς μάς άφησε», δήλωσε η Βεστινα Πράναϊτιτε, γενική διευθύντρια του Grounded.

Το περασμένο φθινόπωρο, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ενηλίκων, εργάστηκε με το υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Εντ Φίσερ, φοιτητής και πελάτης του “Grounded”, είπε πως η επιτρεπόμενη χρήση λάπτοπ στα καφέ μπορεί να ωφελήσει τους νεότερους ανθρώπους που δεν έχουν τον χώρο στο σπίτι για να δουλέψουν και να μελετήσουν. «Η κατοικία στο Λονδίνο μπορεί να είναι πολύ περιορισμένη. Ζω σε ένα διαμέρισμα που το μοιράζομαι με άλλους τέσσερις... Δεν έχουν όλοι μεγάλα σπίτια, οπότε αν θέλουν να κάνουν κάποια δουλειά, οι καφετέριες είναι ένα καλό μέρος».