Αποδυτήρια, ναυαγοσώστες και χώρος για ηλιοθεραπεία: Μετά από δεκαετίες απαγόρευσης, θα επιτρέπεται σε όλους η κολύμβηση στον Σηκουάνα
JTeam
21 Μαΐου 2025

Πέρυσι τον Ιούλιο, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, βούτηξε και κολύμπησε στον Σηκουάνα, ως περίτρανη απόδειξη πως ο εμβληματικός ποταμός είναι καθαρός και ασφαλής για κολύμβηση, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Μία κίνηση που όμως δεν έσβησε τις αμφιβολίες και ανησυχίες των αθλητών, που θα έπρεπε να επιδείξουν την ίδια τόλμη με την Ινταλγκό.
Και οι ανησυχίες τους επιβεβαιώθηκαν, όταν δύο αθλητές αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τους αγώνες τους, μετά τα συμπτώματα που παρουσίασαν κολυμπώντας στον Σηκουάνα. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν παρελθόν για την γαλλική πρωτεύουσα, καθώς από τον Ιούλιο γυρίζει σελίδα και εγκαινιάζει μια νέα καθημερινότητα για τους ντόπιους και τους τουρίστες.
Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουλίου θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να κολυμπήσουν σε τρία υπαίθρια σημεία, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες. «Όλοι θα πρέπει να μπορούν να κολυμπήσουν στον Σηκουάνα, κάνοντας την αρχή από αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού, Μαρί Μπαρσάκ.

Τα τρία σημεία που θεωρούνται πλέον ασφαλή και θα είναι ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σε κεντρικά μέρη του Παρισιού, με το ένα να είναι δίπλα στον Πύργο του Άιφελ. Φυσικά θα υπάρχει πλήρης οργάνωση, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το εγχείρημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, θα υπάρχουν βατήρες, αποδυτήρια, ντους, ναυαγοσώστες, ενώ θα προσφέρει χώρο και για ηλιοθεραπεία. Επιπλέον, η ποιότητα του νερού θα παρακολουθείται συνεχώς για την ασφάλεια των λουόμενων. Η Αν Ινταλγκό δήλωσε με τη σειρά της πως αυτή είναι μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, λόγω της κλιματικής αλλαγής.Ένα πρώτο βήμα προς την προσβασιμότητα του ποταμού στο κοινό, ήταν το κλείσιμο των δρόμων που περνούσαν κατά μήκος των όχθεων στην κυκλοφορία.
Η κολύμβηση στον Σηκουάνα ήταν μία δημοφιλής συνήθεια των Παριζιάνων από τον 17ο αιώνα. Ωστόσο, τα απόβλητα από τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, μείωσαν αισθητά την ποιότητα των υδάτων, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κολύμβηση το 1923, με νομαρχιακό διάταγμα. Μάλιστα, όσοι επιχειρήσουν την βουτιά στον ποταμό, κινδύνευαν με επιβολή προστίμου.
Read More
- Σηκουάνας: Τα μυστικά και οι ξεχασμένες ιστορίες - Οι Βίκινγκς, το μαμούθ και ο πνιγμός των Αλγερινών
- Amélie Hirtz: "Το να είσαι γυναίκα στη Γαλλία το 2025 παραμένει μια καθημερινή πρόκληση"
- Γαλλία: Οι αθλήτριες της γυμναστικής μπορούν πλέον να φορούν σορτς χωρίς να τους αφαιρούνται βαθμοί. Να λέμε και «ευχαριστώ»