UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Σεπτεμβρίου 2017

woman-portrait-meadow-dandelions-157604.jpeg

 

1. Το PCOS είναι ορμονική διαταραχή

Οι ωοθήκες παράγουν συνήθως μερικές ανδρικές ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα, αλλά οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παράγουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριχοφυΐα, ακανόνιστο κύκλο, αύξηση βάρους και ακμή. Η περίσσεια των ανδρογόνων μπορεί επίσης να παρέμβει στην ωορρηξία και να προκαλέσει υπογονιμότητα.

2. Οι κύστες δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα

Ο γιατρός  μπορεί να εντοπίσει κύστες στις ωοθήκες , αλλά δεν θα βγάλει αμέσως διάγνωση ότι έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πιθανότατα, θα σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος, μέτρηση ορμονικών επιπέδων και μαζί με άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα θα καταλήξει εάν έχετε ή όχι PCOS.

3. Δεν υπάρχει έλεγχος για οριστική διάγνωση του PCOS

Συνήθως οι γιατροί καταλήγουν στη διάγνωση αποκλείοντας άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να μιμηθούν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Γι αυτό και πρέπει να λέτε στο γιατρό σας όλα τα συμπτώματα ώστε να τον βοηθήσετε στη διάγνωση.

4. Το PCOS είναι η κύρια αιτία της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν PCOS έως ότου προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες. Αν και δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες υπογονιμότητα, ωστόσο αν μια ασθενής έχει πολυκυστικές ωοθήκες και αδυνατεί να κάνει ωορρηξία, τότε η φυσική σύλληψη χωρίς ιατρική υποβοήθηση, καθίσταται δύσκολη.

5. Η ινσουλίνη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο

Το PCOS συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλές γυναίκες με PCOS έχουν προ-διαβητικά συμπτώματα . Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να διερευνούν εάν το αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη.

6. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η παχυσαρκία δεν προκαλεί PCOS στις γυναίκες, αλλά υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο. Η θεωρία είναι ότι η παχυσαρκία συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία ενισχύει τα επίπεδα ανδρογόνων και μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα PCOS. Ακόμα και η απώλεια του 5% του σωματικού βάρους έχει αντίκτυπο στο μεταβολικό προφίλ της γυναίκας.