UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Αυτή η διατροφή σας προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Οκτωβρίου 2017

22637243-147089469358311-3978257253701517312-n.jpg

Ο καρκίνος του μαστού αφού αποτελεί τον πιο κοινό καρκίνο στις γυναίκες έγινε θέμα πολλών ερευνών για τον προσδιορισμό των παραγόντων και φυσικά η διατροφή είναι ένας υπό μελέτη παράγοντας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψαριών, καθώς επίση και η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης D, ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Από την άλλη μεριά η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους, το οποίο προέρχεται από το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, συσχετίζεται με την εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε εδώ: 4 απλά πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Ένα γνωστό διατροφικό πρότυπο που φαίνεται ότι συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η Μεσογειακή Διατροφή. Μελέτες έδειξαν την προστατευτική δράση διάφορων ουσιών όπως είναι το σελήνιο, η ισορροπημένη αναλογία των ω-3 και ω-6 απαραίτητων λιπαρών οξέων, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά κυρίως η ρεσβερατρόλη πουυπάρχει στο κρασί και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και οι βιταμίνες Ε και C.

Η διατροφή εκτός ότι βοηθάει στην πρόληψη της νόσου, σχετίζεται επίσης και με τη θεραπευτική υποστήριξη των ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να τροποποιήσει την πρόοδο της νόσου, αφού η αντιμετώπιση των θρεπτικών προβλημάτων στο πρώτο στάδιο είναι πολύ σημαντική.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμβολή της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ακόμα και όταν δεν είναι έντονης μορφής αλλά ελαφριάς. Για παράδειγμα οι γυναίκες που κάνουν γρήγορο περπάτημα 2 ώρες κάθε εβδομάδα επωφελούνται από μια μείωση του κινδύνου που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού της τάξης του 20%. Ποτέ δεν είναι αργά για μια γυναίκα να αρχίσει να γυμνάζεται είτε με το περπάτημα είτε με την ενασχόληση του αγαπημένου της χόμπι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα