UPDATE CITY BLOGGING

Ο Καβάφης αποκτά νέα στέγη στην Αθήνα


JTeam

22 Νοεμβρίου 2023

Ο Καβάφης αποκτά νέα στέγη στην Αθήνα
Το Αρχείο Καβάφη καθώς και προσωπικά του αντικείμενα στεγάζονται στο εξής στην οδό Φρυνίχου 16Β, ως ένα νέο έργο του Ιδρύματος Ωνάση

O ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και κατοικούσε στον δεύτερο όροφο της οδού Λέψιους 10 (νυν οδός Καβάφη 4). Από σήμερα «μετακομίζει» και «ζει» στην οδό Φρυνίχου 16Β στην Πλάκα – και όχι δεν πρόκειται για ποιητική αδεία. Το αρχείο Καβάφη, έχοντας σε ένα μεγάλο μέρος του περιέλθει στην κτήση του Ιδρύματος Ωνάση, αποκτά πλέον μια νέα στέγη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πίσω από την φρεσκοβαμμένη γκρίζα πόρτα του κτηρίου του 1910 (σε μεσοτοιχία δε, με τη σκηνή Φρυνίχου του Θέατρου Τέχνης) αποκαλύπτονται οραματικές πτυχές του καβαφικού σύμπαντος κι όχι μόνο του ποιητικού – λογοτεχνικού πνεύματος.

Φέροντας πολλές μορφολογικές ομοιότητες με την οικία του στην Αλεξάνδρεια, ο Καβάφης μοιάζει πράγματι να έχει περάσει το κατώφλι της Φρυνίχου, αφού το πρώτο αντικείμενο που διακρίνει κανείς είναι το φωτογραφικό πορτρέτο της πολυαγαπημένης του μητέρας, Χαρίκλειας κι ένα πιστό αντίγραφο από τα μικρά στρογγυλά γυαλιά του, με τα οποία έχει αποτυπωθεί σε πλείστες φωτογραφίες και προσωπογραφίες της εποχής μα και μεταγενέστερες. «Μετέβην στην Αθήνα σαν να πήγαινα σε κάποια Μέκκα», αναγράφεται σ’ έναν από τους τοίχους του ισογείου, αναπαράγοντας λόγια του ποιητή που είχε αναπτύξει δεσμούς με την ελληνική πρωτεύουσα, πολύ πριν έρθει ο επόμενος αιώνας και οι ψηφίδες της ζωής του εγκατασταθούν για πάντα εδώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr