REAL LIFE WHO

Γκέλυ Μαυροπούλου: Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου


The Jennettes

19 Ιουλίου 2021

Γκέλυ Μαυροπούλου
H μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, Γκέλυ Μαυροπούλου, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή από τον λογαριασμό του στο Facebook, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας. 

H μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, Γκέλυ Μαυροπούλου, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή από τον λογαριασμό του στο Facebook, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας

Η ηθοποιός γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη και προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια αφού γονείς της ήταν οι ηθοποιοί, Άγγελος Μαυρόπουλος και Μαρίκα Κρεβατά.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου σπούδασε στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της εκεί υπήρξαν μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.
Το μεγάλο ταλέντο της, την οδήγησε στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση αμέσως μετά την αποφοίτηση της το 1955, στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυράτ. 

Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι δεν άργησαν να ακολουθήσουν. Σύντομα, μπήκε στο θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου-Μίμη Φωτόπουλου και έπαιξε στις κωμωδίες «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου και «Μια τσουκνίδα στις βιολέττες» του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Αποδεικνύοντας τις υποκριτικές της ικανότητες μεταπήδησε εύκολα και σε ρόλους μεγάλου ρεπερτορίου, όπως αυτού της Δυσδαιμόνας στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ, δίπλα στον Μάνο Κατράκη. 

Την περίοδο 1957-1961 πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραστάσεις του «Εθνικού Θεάτρου», συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Αλέξης Σολομός, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κωστής Μιχαηλίδης και ηθοποιούς όπως η Κατίνα Παξινού, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Νίκος Παρασκευάς, ο Λυκούργος Καλλέργης και η Άννα Συνοδινού. 
Από το 1961 και μετά η ίδια ξεκίνησε να συγκροτεί τους δικούς της θιάσους, πότε με άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές και πότε μόνη της. 

Στον κινηματογράφο η Γκέλυ Μαυροπούλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» του Γιώργου Λαζαρίδη και ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε περισσότερες από 40 ακόμη ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1980. Οι πιο γνωστές από αυτές: «Η ωραία των Αθηνών» του Νίκου Τσιφόρου, «Η θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου, «Ο Φανούρης και το σόι του» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, «Εταιρεία θαυμάτων» του Στέφανου Στρατηγού και «Η κυρία του κυρίου» του Γιάννη Δαλιανίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία «Η θεία απ' το Σικάγο» το 1957.

Στην τηλεόραση έκανε το ντεμπούτο της το 1971 στην αστυνομική σειρά του Νίκου Φώσκολου «13ον ανακριτικόν γραφείον». Έμεινε όμως αξέχαστη στον ρόλο της Χριστίνας Ψάχου στην θρυλική σειρά «Άγνωστος πόλεμος». 

Εκτός από την υποκριτική, ασχολήθηκε και με την μετάφραση θεατρικών έργων, ενώ μεταπολιτευτικά είχε πολιτική δράση στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κινήματος, ενώ στις εκλογές της περιόδου 1989-1990 ήταν υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό από το 1955 μέχρι το 1967 και δεν έχε αποκτήσει παιδιά. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr