UPDATE #NOW

Μία δυσμορφική πανδημία: Πώς το Zoom διαστρέβλωσε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας


Στεφανία Παπαδημητρίου

2 Σεπτεμβρίου 2021

Μία δυσμορφική πανδημία: Πώς το Zoom διαστρέβλωσε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας

Η πανδημία άλλαξε τα πάντα. Μάθαμε να εργαζόμαστε διαφορετικά, να βλέπουμε τους φίλους μας διαφορετικά – να ζούμε διαφορετικά. Περάσαμε τόσο χρόνο μπροστά από μία οθόνη, με virtual πλατφόρμες να καθιερώνουν τη νέα τάση που θεωρούσαμε προσωρινή.

Πριν το Zoom, μετρούσαμε την ομορφιά μας με selfies. «Πειράζαμε» τις φωτογραφίες πριν τις αναρτήσουμε στο Instagram. Παράλληλα, στο Snapchat και τα Instagram Stories βρίσκαμε όλο και περισσότερα εφέ που αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά μας, κάνοντας τη μύτη μας πιο λεπτή, το στόμα πιο γεμάτο, το πρόσωπο πιο μακρύ κι αδύνατο.

Από την ώρα που το Zoom  μπήκε στη ζωή μας, μας επηρέασε βαθιά, χωρίς να το καταλάβουμε. Έρευνα των Shauna M. Rice, Emmy Graber και Arianne Shadi Kourosh αποκαλύπτει πως αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τον εαυτό μας. Κοιτώντας την οθόνη και το δικό μας εικονίδιο, βλέπαμε καθημερινά τις ρυτίδες, τις λευκές τρίχες, τη χαλάρωση στο λαιμό, την ακμή, τις ατέλειες – ή ό, τι μας έμαθε η κοινωνία να αποκαλούμε έτσι. Είδαμε πως μπορούμε να βάζουμε φίλτρα για να φαινόμαστε ωραιότεροι και το κάναμε.

Στο lockdown, οι web cams μας έκαναν μεγάλο κακό. Κι αυτό γιατί στην πραγματική ζωή, όταν μιλάμε με έναν άνθρωπο δεν έχουμε ιδέα πώς φαινόμαστε. Οι βιντεοκλήσεις και η χαμηλή ποιότητα της εικόνας, μας έδειξαν μία εκδοχή μας η οποία δεν υφίσταται. Επειδή βρίσκεται κοντά μας, παρουσιάζει το πρόσωπό μας παραμορφωμένο, πιο στρογγυλό. Μεγαλώνει την απόσταση των ματιών μας, αλλά και τη μύτη μας. Κι εμείς θεωρούμε πως έτσι είμαστε. Θεωρούμε τα φίλτρα αναγκαία και τα αναζητούμε στην καθημερινότητα.

Η Arianne Shadi Kourosh, η οποία είναι δερματολόγος, πρόσεξε πως από την ώρα που ξεκίνησε η επιστροφή στην κανονικότητα – την όποια κανονικότητα – οι επισκέψεις στο ιατρείο της αυξήθηκαν σημαντικά. «Φάνηκε πως, σε τέτοιους καιρούς που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, πολλοί φοβούνταν πως απλώς η εμφάνισή τους ήταν χειρότερη από όσο πίστευαν», δήλωσε στο Wired.

Μαζί με τους συναδέλφους της, μίλησε με χειρουργούς και ψυχολόγους, στους οποίους έθεσαν ένα σημαντικό ερώτημα: Οι τηλεδιασκέψεις ενισχύουν τροφοδοτούν τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας; Κι οι περισσότεροι απάντησαν θετικά. Είδαν πως ξεκίνησε μία νέα επιδημία – που ίσως εξελιχθεί σε πανδημία – της έδωσαν όνομα και την αποκάλεσαν Δυσμορφία του Zoom.

Η Kourosh θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε, είναι μέσω της ενημέρωσης. «Πολλοί υποφέρουν σιωπηλά από ζητήματα ψυχικής υγείας», εξήγησε. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να δουν ότι δεν είναι μόνοι».

 

Δείτε ακόμη: Καλλιτέχνες οπτικοποιούν κοινές διαταραχές και ψυχικές ασθένειες μετατρέποντάς τες σε τέρατα

jenny.gr