UPDATE #NOW

«Με έσυρε στο γυμναστήριο με κλωτσιές, τα αυτιά μου μάτωναν». Η αθλήτρια Δήμητρα Καστρίτση απαντά στους Πετρούνια-Μιλλούση μέσα από τα φρικτά βιώματά της


The Jennettes

24 Οκτωβρίου 2021

«Με έσυρε στο γυμναστήριο με κλωτσιές, τα αυτιά μου μάτωναν». Η αθλήτρια Δήμητρα Καστρίτση απαντά στους Πετρούνια-Μιλλούση μέσα από τα φρικτά βιώματά της

Η γυμνάστρια Δήμητρα Καστρίτση από τη Θεσσαλονίκη συγκλονίζει με σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις δικές της ιστορίες κακοποίησης.

Η αθλήτρια παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 της Θεσσαλονίκης και μίλησε για όλα όσα έχει βιώσει στον αθλητισμό, αν θα άφηνε τα παιδιά της να ασχοληθούν με τον χώρο και κατακεραυνώνει τον Λευτέρη Πετρούνια για τις δηλώσεις του, αλλά και για τη συγγνώμη που ποτέ δεν ήρθε.

«Σε αυτά τα γυμναστήρια, που είναι πολύ λίγα σε όλη την Ελλάδα, συμπορευτήκαμε πάρα πολλοί αθλητές μαζί με αυτούς τους δύο αθλητές. Με τη σύζυγο του κυρίου Πετρούνια ήμασταν μαζί σε αγώνες, σε ταξίδια, σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εθελοτυφλούν. Βέβαια είναι προσωπικό του καθενός να μην μιλάει. Εμείς κάναμε αυτήν την προσπάθεια για να μπορέσει να σωθεί έστω και ένα παιδί. Δεν κοιτώ μόνο τα δικά μου παιδιά, αλλά και τα παιδιά των άλλων. Γιατί παράγοντες στη γυμναστική που υπήρχαν όταν ήμουν εγώ αθλήτρια, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα.

Η στήριξη που λένε ότι έχουμε, που είναι; Εγώ θα ήθελα προσωπικά να δω μία ανάρτηση που έχει κάνει ο κύριος Πετρούνιας για το άθλημα του κιόλας. Που είναι η στήριξη που μας παρέχει για να πάψουν να υπάρχουν αυτά τα αίσχη που γίνονται στο χώρο της ενόργανης; Εδώ και επτά μήνες είδαμε κανείς να μην ξέρει τίποτα, κανείς να μην έχει ακούσει τίποτα, κανείς να μην έχει δει τίποτα!

Βεβαίως μόνο οι ίδιοι μόνο μπορούν αν απαντήσουν γιατί δεν μιλάνε. Εγώ όμως, δεν βλέπω καμία στήριξη. Και στο θέμα της συγγνώμης, την οποία τη ζήτησε από τον ελληνικό λαό. Στον ελληνικό λαό αφιερώνουμε τα μετάλλια μας, δεν άκουσα να ζητήσει συγγνώμη από τους 33 αθλητές του αθλήματος του. Δεν μας ζήτησε καμία συγγνώμη».

Η Δήμητρα Καστρίτση δεν δίστασε να μιλήσει για εκείνη την περίοδο της ζωής της, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα όσα έζησε, τόσο η ίδια, όσο και οι συναθλήτριές της. «Δεν μιλάμε για ψυχολογική βία, μιλάμε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις για κακοποιήσεις, μιλάμε για ξυλοδαρμούς για παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών. Στην εθνική ομάδα είχα πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Στην δική μου περίπτωση ήταν γυναίκα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν άνδρες. Επί καθημερινής βάσης ήταν οι σφαλιάρες και το ξύλο στα πόδια. Αυτά ήταν πταίσματα. Υπήρχαν και πολύ πιο άγρια περιστατικά που προσπαθούσαν οι συναθλήτριες να σταματήσουν την προπονήτρια να χτυπάει. Αν κάτσει κάποιος να διαβάσει τις καταθέσεις των αθλητριών είναι να δακρύζει. Και από χθες συνεχίζεται η κακοποίηση της ψυχής μας. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί σε τι κατάσταση είμαστε από χθες όλοι εμείς;»

Όσο για τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει, νιώθει ντροπή. «Τα μετάλλιά μου τα καίω και τα πετάω… ντρέπομαι που ήμουν αθλήτρια αυτού του χώρου, αυτού του αθλήματος. Ένας αθλητής πρέπει πάνω απ' όλα τα έχει ήθος και αξιοπρέπεια … Πίσω από τα μετάλλια και τα λαμπερά κορμάκια υπάρχει παρά πολύ δάκρυ, πάρα πόνος ψυχής, για να φτάσει να κατακτήσει μια θέση. Ήταν λοιπόν εκ μέρους του κυρίου Πετρούνια άκυρο να ακυρώνει όλους τους αθλητές, οι οποίοι δεν έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο. Για μένα όλοι οι αθλητές έχουν αξία.

Μας άφηναν νηστικές και μας χτυπούσαν. Με τραβούσε από τα μαλλιά και με κλωτσιές με έσυρε στο γυμναστήριο, τα αυτιά μου μάτωναν», είπε, αναφερόμενη σε ένα περιστατικό που βίωσε στα 12 της χρόνια, σε προπόνηση της εθνικής ομάδας.«Ξύλο μπορεί να έπεφτε ακόμα και γιατί μια αθλήτρια στην προπόνηση δεν τέντωνε καλά το χέρι της».

Σήμερα δηλώνει ότι δεν θα έστελνε τα παιδιά της να κάνουν ενόργανη και θεωρεί ότι από τους 10 προπονητές που υπάρχουν, μόνο οι 2 φέρονται σωστά. Οι καταγγελόμενοι εξάλλου, συνεχίζουν να εργάζονται σε σχολεία αλλά και τον χώρο της ενόργανης γενικά.

Για τις δηλώσεις του Λευτέρη Πετρούνια, είπε: «Οι δηλώσεις του είναι ατυχέστατες και ακόμα πιο ατυχέστατη η προσπάθειά του να τις διορθώσει, διότι μηδενίζει την προσπάθεια της κυρίας Μπεκατώρου και του κινήματος #metoo. Είναι απαράδεκτο να πιστεύει οποιοσδήποτε ότι πρέπει να περιμένει ένα παιδάκι -6, 7, 8 χρονών- στον χώρο του αθλητισμού που κακοποιείται, να πρέπει να γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης ή παγκόσμιος πρωταθλητής, για να μπορεί να βγει το καταγγείλει. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την προσπάθεια για κάθαρση στον χώρο της ελληνικής Γυμναστικής να πάει χαμένη με τέτοιες ατυχείς δηλώσεις από ανθρώπους όπως ο κ. Πετρούνιας με το “εάν, εάν, εάν”».