UPDATE #NOW

Το μουσείο του μέλλοντος: Η πρώτη «αποθήκη τέχνης» στον κόσμο με 151 χιλιάδες εκθέματα


Στεφανία Παπαδημητρίου

17 Νοεμβρίου 2021

Το μουσείο του μέλλοντος: Η πρώτη «αποθήκη τέχνης» στον κόσμο με 151 χιλιάδες εκθέματα

Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας θυμηθούμε την τελευταία φορά που πήγαμε σε ένα μουσείο. Είτε ήταν προχθές, είτε πριν πέντε χρόνια, είδαμε μόνο ένα μέρος της συλλογής του – το γνωρίζουμε αυτό. Τώρα, το Boijmans Van Beuningen Museum στο Ρότερνταμ μας δίνει πρόσβαση σε όλα τα έργα του (ακόμη και σε αυτά που βρίσκονται στην αποθήκη).

Το περιγράφουν ως «μουσείο του μέλλοντος» και χαράζει ένα νέο δρόμο στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η νέα του εγκατάσταση μοιάζει με μία σύγχρονη Κιβωτό του Νώε και δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει και τα 151 χιλιάδες εκθέματα.

«Κάθε κτήριο είναι μία στιγμή στον χρόνο. Οπότε, αυτό σίγουρα εξυμνεί σίγουρα το κλίμα. Επειδή αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου κτηρίου. Τα προηγούμενα εκθέματα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Πλημμύριζε, οπότε έπρεπε κάπως να τα σηκώσουμε», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Winy Maas, που ανέλαβε το project.

«Το κτήριο θέλει να ανοίξει στο κοινό όλα όσα παρέμεναν κλειστά, θέλει να δώσει νόημα στα εκθέματα, σε όλα όσα είναι αποθηκευμένα, θέλει να δώσει πρόσβαση σε αυτά. Και θέλει να το κάνει με την παρουσία του, αντικατοπτρίζοντας το περιβάλλον», πρόσθεσε.

jenny.gr

Έργα αγνώστων καλλιτεχνών θα σταθούν πλάι σ’ εκείνα των κορυφαίων, προσεκτικά ταξινομημένα στο πενταόροφο οικοδόμημα. Λιγότερο γνωστοί πίνακες, δίπλα σε αριστουργήματα του Dali και του Van Gogh.

«Πρόκειται για τη μοναδική πλήρως προσβάσιμη αποθήκη που είναι ανοιχτή στον κόσμο. Σε μερικά μουσεία υπάρχουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, αλλά συνήθως είναι μικρές περιοχές, ενώ συλλέκτες έχουν τις δικές τους και τις απολαμβάνουν οι ίδιοι, δεν είναι δημόσιες, δεν μπορείτε να μπείτε εκεί μέσα», εξήγησε στο Euronews ο διευθυντής του μουσείου, Sjarel Ex.

jenny.gr

«Αν δε δείξεις τα έργα, και ο κόσμος σταματήσει να μιλάει για αυτά, είναι πολύ πιθανό να χαθούν για πάντα. Από το οπτικό πεδίο και την καρδιά μας», συνέχισε.

Το μέρος αυτό θα γίνει η Μέκκα κάθε λάτρη της τέχνης. 

πηγή φωτογραφιών: Instagram @kunsthal. @groucho.photo