UPDATE #NOW

Στο Νέο Μεξικό, οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι στο δημοτικό συμβούλιο


JTeam

22 Δεκεμβρίου 2021

Στο Νέο Μεξικό, οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι στο δημοτικό συμβούλιο
Instagram @crucessunnews
Η αλλαγή ξεκινά από το Νέο Μεξικό - 6 γυναίκες εκπροσωπούν τους πολίτες

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Las Cruces στο Νέο Μεξικό, σύντομα θα αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Aπό τον Ιανουάριο, τους πολίτες θα εκπροσωπούν οι Becky Corran, Becki Graham, Yvonne Flores, Johana Bencomo, Kasandra Gandara και Tessa Abeyta Stuve, με δήμαρχο τον Ken Miyagishima.

Στη Las Cruces ζουν 100 χιλιάδες άτομα, αυτήν τη στιγμή. Και μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει γυναίκα δήμαρχος. «Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ίσως δημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο οι leaders θα έχουν τη διάθεση να ακούσουν ο ένας τον άλλο», δήλωσε η Graham στο 19thnews.org. «Να πάρουν χρόνο για να δουν τα πράγματα εκτός του παραδοσιακού μοντέλου ιεραρχίας, αν αυτό βγάζει νόημα».

Η Johana Bencomo, από την πλευρά της, δήλωσε πως «η προσέγγισή μας στα πράγματα που όντως έχουν σημασία στη Las Cruces θα είναι διαφορετική σε όλα και, νομίζω, με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση».

Η γυναικεία εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις, είναι εξαιρετικά σημαντική. Στις ΗΠΑ, αγγίζει το 30,5%. Κι ενώ γνωρίζουμε όλοι πόσο απαραίτητη είναι, η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tulane, Mirya Holman, εξήγησε το γιατί στο 19thnews.org. «Δίνεις τη δυνατότητα στα μέλη της κοινότητας να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το δημοτικό συμβούλιο, να πλησιάσουν με μεγαλύτερη προθυμία τα μέλη του και να εκφράσουν τα προβλήματά τους. Οπότε μπορούν να έρθουν οι αλλαγές με πολλούς τρόπους», είπε.

Παρά τις προσπάθειες συμπερίληψης που, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι γυναίκες πολιτικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον σεξισμό, σχεδόν καθημερινά.

Το 2015, όταν το δημοτικό συμβούλιο του Austin στο Τέξας αποτελούταν κυρίως από γυναίκες, οι υπάλληλοι του Δήμου πέρασαν από ειδική εκπαίδευση, για να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται στη νέα, πιο ποικιλόμορφη ομάδα πολιτικών. Το πρόγραμμα προειδοποιούσε πως στις γυναίκες δεν αρέσουν τα μαθηματικά και κάνουν πολλές ερωτήσεις. Φυσικά, όλες τους αντέδρασαν και έθιξαν το θέμα στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση.

«Ποτέ δεν αναρωτιέται κανείς “Α, ναι, τι να κάνουμε με τόσους άνδρες;”», είπε η Holman. «Αντίθετα, πάντα σκεφτόμαστε “Α, είναι αυτή η παράξενη ομάδα γυναικών, δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε”».