UPDATE #NOW

IWF: Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο internet τριπλασιάστηκε το 2021


JTeam

13 Ιανουαρίου 2022

IWF: Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο internet τριπλασιάστηκε το 2021
Έκθεση του Internet Watch Foundation συμπεραίνει ότι το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά όσον αφορά την καταγραφή περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο internet αυξήθηκε τόσο πολύ μες στη χρονιά που πέρασε καθώς παρουσιάστηκε τριπλάσια αύξηση των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις ηλικίες 7-10 χρονών. Ειδικότερα, έκθεση του IWF βρήκε 252.000 URL με εικόνες ή video παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά σε σύγκριση με 153.000 της προηγούμενης χρονιάς.

Η μεγάλη αύξηση θυμάτων μικρότερης ηλικίας ίσως συνδέεται με το lockdown και την πανδημία, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους εκεί με αποτέλεσμα να γίνονται πιο επιρρεπή και ευάλωτα σε κοινότητες εγκληματιών που ψάχνουν να τα χειραγωγήσουν ώστε να καταγράψουν τη δική τους σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της ιδιαίτερης έκθεσης, Susie Hargreaves: «Αυτά τα περιστατικά γίνονται σε παιδικά υπνοδωμάτια σε οικογενειακά σπίτια, με τους γονείς να έχουν πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει στα παιδιά τους από άγνωστα άτομα στον κυβερνοχώρο».

Για την ακρίβεια, όπως διαπιστώνεται, τα παιδιά χειραγωγούνται ώστε να καταγράφουν τη δική τους κακοποίηση πριν δημοσιευτεί στο internet. Μες στη χρονιά που πέρασε, η έκθεση σημείωσε 182.000 περιστατικά αυτοπαραγόμενου υλικού, από τα οποία τα 27.000 αφορούσαν παιδιά ηλικίας 7-10 χρονών, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με το 2020. Οι πιο μεγάλες ηλικίες που καταγράφονται, είναι τα 11-13 έτη.

Στόχος της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να αναγνωρίσουν ύποπτα σημάδια κακοποίησης, είναι «το διαδίκτυο να γίνει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για όλους, διασφαλίζοντας ότι τα θύματα θα είναι προστατευμένα για να μην ξαναζήσουν κάποιο παρόμοιο περιστατικό κακοποίησης από αγνώστους».

Όπως καταλήγει και ο hotline director της IWF, Chris Hughes: «Το να στηρίζεις τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι η πιο απαιτητική δουλειά που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου, που φέρνει ωστόσο μεγάλη ηθική επιβράβευση».