Τα social media μας γνωρίζουν καλά, το έχουμε πάρει απόφαση πια. Χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας για να μας κατηγοριοποιούν και να μας προτείνουν ανάλογες διαφημίσεις. Το Facebook, το Twitter και η Google χρησιμοποιούν την ίδια φόρμουλα για να συλλέξουν τα στοιχεία μας – το καλό είναι πως μας δίνουν την επιλογή να το αποφύγουμε.
Παρακάτω, θα δούμε πώς μπορούμε να μάθουμε τι ξέρουν για εμάς αυτές οι τρεις πλατφόρμες.
Μπαίνουμε στο Facebook από υπολογιστή, πατάμε το βέλος στην πάνω δεξιά γωνία, επιλέγουμε «Ρυθμίσεις και Απόρρητο» και πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις. Από το μενού που εμφανίζεται αριστερά, πηγαίνουμε στις Διαφημίσεις κι από εκεί στις Ρυθμίσεις Διαφημίσεων.
Στην οθόνη μας θα δούμε την ενότητα «Κατηγορίες που χρησιμοποιούνται για να σας προσεγγίσουν». Με ένα κλικ εκεί, θα δούμε τις «Κατηγορίες Ενδιαφερόντων» και όσα πιστεύει το Facebook ότι μας ενδιαφέρουν.
Όπως το Facebook, έτσι και η Google μας δείχνει διαφημίσεις που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα που πιστεύει ότι έχουμε. Η διαφορά είναι πως η Google μελετά και το ιστορικό μας στο YouTube αλλά και τις τοποθεσίες μας στους χάρτες.
Για να δούμε σε τι κατηγορία μας κατατάσσει η Google, δεν έχουμε παρά να μπούμε στον Google Λογαριασμό μας, να επιλέξουμε «Απόρρητο και Εξατομίκευση», από εκεί στην «Εξατομίκευση Διαφημίσεων» και να επιλέξουμε τις Ρυθμίσεις.
Από εκεί, θα δούμε τι πιστεύει η Google ότι μας ενδιαφέρει και πώς έφτασε στα συμπεράσματά της.
Όπως σε όλα τα δωρεάν social, έτσι και στο Twitter, εμείς είμαστε το προϊόν. Η πλατφόρμα συλλέγει τα δεδομένα μας για να μας «πουλήσει» διαφημίσεις. Μπορούμε να μάθουμε τι γνωρίζει για εμάς, πηγαίνοντας στo «Απόρρητο και Ασφάλεια». Κάνουμε scroll down και επιλέγουμε «Προτιμήσεις διαφημίσεων». Από εκεί, θα δούμε τι πιστεύει το Twitter ότι ξέρει για εμάς και πόσο μέσα πέφτει.