UPDATE #NOW

3 είδη τεχνολογίας που θα αλλάξουν για πάντα την ανθρωπότητα


JTeam

7 Φεβρουαρίου 2022

3 είδη τεχνολογίας που θα αλλάξουν για πάντα την ανθρωπότητα
Tara Winstead from Pexels
H τεχνολογία εξελίσσεται και κυριαρχεί στη ζωή μας. Πώς θα διαμορφώσει το μέλλον;

O κόσμος αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η τεχνολογία εξελίσσεται κι εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Το 2012, θεωρούταν προνόμιο το να ανεβάζει κανείς φωτογραφίες στο Facebook από το κινητό – τώρα, δεν αντέχουμε πάνω από δύο ώρες χωρίς να κοιτάξουμε το app. Οι εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων έμοιαζαν βγαλμένες από ταινίες κατασκόπων, αλλά τώρα υπάρχουν παντού.

Παρακάτω, θα δούμε πέντε τομείς που πρόκειται να αλλάξουν για πάντα τόσο την κοινωνία, όσο και το ανθρώπινο είδος, σύμφωνα με τον ειδικό και συγγραφέα Bernard Marr.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα των μηχανημάτων να μαθαίνουν και να δρουν αυτόνομα, να παίρνουν αποφάσεις, να εκτελούν διαδικασίες – ακόμη και να προβλέπουν το αποτέλεσμα δραστηριοτήτων, αναλύοντας δεδομένα. Ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινότητά μας, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε – από τις προσωποποιημένες διαφημίσεις και τις προτάσεις του Spotify, μέχρι τα dating apps, όλα βασίζονται σ’ αυτήν.

Τεχνολογία Γονιδίων

Η Γονιδιωματική είναι ένας διεπιστημονικός τομέας της Βιολογίας, ο οποίος εστιάζει στη μελέτη των γονιδιωμάτων των οργανισμών, χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία της Γενετικής, της Μοριακής-Κυτταρικής Βιολογίας και της Βιοπληροφορικής. Εξελίσσεται σε βαθμό που είναι, πλέον, βιώσιμο το να αλλάξουμε την κωδικοποίηση του DNA ενός κυττάρου. Στα φυτά, για παράδειγμα, έτσι θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τον αριθμό των φύλων ή το χρώμα τους. Στους ανθρώπους, αντίστοιχα, το χρώμα ματιών, το ύψος και την πιθανότητα να εμφανίσουμε ασθένειες.

3D εκτύπωση

H τρισδιάστατη εκτύπωση μοιάζει λιγότερο εντυπωσιακή από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Γονιδιωματική, όμως έχει τη δυνατότητα να αλλάξει για πάντα την οικοδομική βιομηχανία – και όχι μόνο.
Φυσικά, μαζί με ευκαιρίες έρχονται και πολλές προκλήσεις, εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Μέσω των 3D εκτυπωτών, για παράδειγμα, στο μέλλον ίσως υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας ανθρώπινων ιστών, όπλων, ακόμη και τροφής.