UPDATE #NOW

Οι ειδικοί απαντούν: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας, τελικά;


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2022

Οι ειδικοί απαντούν: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας, τελικά;
pexels
Εσείς κάθε πότε αλλάζετε τα σεντόνια σας; Αν ακόμη αναρωτιέστε ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, οι ειδικοί έχουν την απάντηση.

Ο μέσος χρόνος που αφιερώνουμε στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ζωής μας υπολογίζεται γύρω στις 227.760 ώρες. Οι ώρες αυτές ισοδυναμούν με 33 χρόνια κάτω από τα σκεπάσματα οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ο χώρος που μας φιλοξενεί για τον ύπνο μας να παραμένει όσο το δυνατόν πιο καθαρός.

Αλήθεια, εσείς κάθε πότε αλλάζετε τα σεντόνια σας; Οι απαντήσεις ποικίλλουν αλλά οι ειδικοί καταλήγουν στην πιο ιδανική συχνότητα. Για αρχή, πρέπει να ξέρετε πως με το που ξαπλώνετε στα νέα σας σεντόνια, τα γεμίζετε με νεκρά κύτταρα του δέρματος, με λοσιόν, make up, τρίχες, ιδρώτα και από ρύπους που έχετε φέρει στο σπίτι μαζί σας από όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όλα αυτά μαζί φέρνουν στο κρεβάτι σας μερικά, όχι και τόσο υγιή βακτήρια, τα οποία παράλληλα προσελκύουν ακάρεα σκόνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλαβαίνουμε ότι περνάμε το 1/3 της ζωής μας εκτεθειμένοι σε αλλεργιογόνα.

Αυτό που προτείνουν λοιπόν, και συγκεκριμένα η Sally Bonser μιλώντας στο Stylist, είναι να αλλάζουμε τα σεντόνια μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ιδανικά και δύο φορές. Ο τρόπος που τα πλένουμε επίσης, είναι πολύ σημαντικός. Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 60 βαθμούς για να απαλλαγείτε εντελώς από τα μικρόβια που έχουν συσσωρευτεί πάνω τους.

Εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας, η οποία έγινε σε δείγμα 1.187 ανθρώπων σχετικά με το «πόσο συχνά πλένουν τα σεντόνια τους και αλλάζουν τα μαξιλάρια τους». Το 44% των γυναικών ανέφερε ότι πλένει τα σεντόνια μία φορά τη βδομάδα, το 31% ότι τα πλένει δύο φορές τον μήνα και το 16% μόλις μία φορά τον μήνα. Στο μεταξύ, το 32% των γυναικών ανέφερε ότι δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ τα μαξιλάρια.

Τηρώντας το άλλαγμα των σεντονιών μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούμε να απολαύσουμε τον ύπνο μας μακριά από βακτήρια, μύκητες, ακάρεα και αυτό είναι αρκετό για να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε.