UPDATE #NOW

Le Violon d’Ingres: Το διάσημο έργο του Man Ray θα γίνει η πιο ακριβή φωτογραφία που έχει πουληθεί ποτέ


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2022

Le Violon d’Ingres: Το διάσημο έργο του Man Ray θα γίνει η πιο ακριβή φωτογραφία που έχει πουληθεί ποτέ
Man Ray, Le Violon d’Ingres, 1924. CHRISTIE'S
Μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του Man Ray βγαίνει σε δημοπρασία και είναι πολύ πιθανό να γίνει η πιο ακριβή φωτογραφία που έχει πουληθεί ποτέ στην ιστορία.

Τον Μάιο, το γνωστό έργο του Man Ray, Le Violon d’Ingres (1924), η διάσημη φωτογραφία που απεικονίζει τη γυμνή πλάτη μιας γυναίκας, βγαίνει σε δημοπρασία και εκτιμάται να πιάσει 5 ως 7 εκατομμύρια δολάρια. Αν κυμανθεί σε αυτές τις τιμές, θα είναι η πιο ακριβή φωτογραφία που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Ο Ray γνώρισε, θαύμασε και κάποιες φορές ερωτεύτηκε πολλές ενδιαφέρουσες γυναίκες. Από τις πρώτες μούσες του, αλλά και ερωμένη του, ήταν η Kiki de Montparnasse, η οποία ποζάρει στη διάσημη φωτογραφία του έργου που βγαίνει σε δημοπρασία και αποτελεί κλασικό παράδειγμα της διφορούμενης έννοιας που θέλει ο Ray να προσδώσει στην προσωπική του τέχνη.

Η καμπυλοειδής πλάτη της Kiki εκλαμβάνεται από τον Αμερικανό καλλιτέχνη ως όργανο μουσικής καθώς στο έργο πρόσθεσε τις δύο σχισμές του αντηχείου, όπως στο βιολί, παίζοντας με την ιδέα της μεταμόρφωσης ενός σώματος σε αντικείμενο.

Πρόκειται για την πιο γνωστή φωτογραφία του Man Ray στο κοινό και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο ιστορικό τεύχος του σουρεαλιστικού περιοδικού Littérature τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς που δημιουργήθηκε.

Ο Man Ray ήταν πάντα ένας συνεπής σουρεαλιστής καλλιτέχνης που ήρθε να ανατρέψει την κλασική τέχνη και αυτό γίνεται εμφανές σε κάθε έργο που φέρει την προσωπική του σφραγίδα. Ως απόλυτος εξουσιαστής της εικόνας, έκανε τη φωτογραφία τέχνη που πλέκει περίτεχνα την ομορφιά με μια δύναμη άγνωστη, σχεδόν μυστικιστική.

Οι γυναίκες ήταν εκείνες που μορφοποίησαν τον πολυσχιδή καλλιτέχνη που κινήθηκε με άνεση μεταξύ σουρεαλισμού, ντανταϊσμού και αφαίρεσης, μεταφέροντας την τέχνη του σε άλλο επίπεδο.

TAGS