UPDATE #NOW

Ιστορική δικαίωση για τις γυναίκες του αμερικανικού ποδοσφαίρου: Θα πληρώνονται το ίδιο με τους άντρες συμπαίκτες τους


Κλέλια Φατούρου

23 Φεβρουαρίου 2022

Ιστορική δικαίωση για τις γυναίκες του αμερικανικού ποδοσφαίρου: Θα πληρώνονται το ίδιο με τους άντρες συμπαίκτες τους
Instagram/mrapinoe
Η δικαίωση άργησε 6 χρόνια αλλά ήρθε. Τέλος στη μισθολογική ανισότητα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο

Μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης, η αμερικανική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών πέτυχε διακανονισμό με την κυβέρνηση και πέτυχε τον αρχικό στόχο που ήταν η μισθολογική ισότητα με τους άντρες.

Η ομάδα έλαβε 22 εκατ. δολάρια, τα οποία μοιράστηκαν οι παίκτριες, ενώ δημιουργήθηκε το κονδύλι των 2 εκατ. που θα τις ενισχύει μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας τους αλλά και οργανισμούς που θα υποστηρίζουν τις γυναίκες στον αθλητισμό.

Η δικαίωση όμως ήρθε μέσα από τη δέσμευση του αμερικανικού ποδοσφαίρου για ισότητα στους μισθούς των εθνικών ομάδων και στα bonus που δίνονται σε συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. «Για τη γενιά μας, ξέροντας ότι αφήνουμε το παιχνίδι σε ένα καλύτερο μέρος από ό,τι εμείς βρήκαμε, είναι τα πάντα. Αυτό είναι που μετρά γιατί, για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει δικαιοσύνη αν δεν σιγουρευτούμε ότι δεν θα επαναληφθεί», ήταν τα λόγια της Megan Rapinoe.

Αυτός ο διακανονισμός ήταν μία διπλή νίκη. Για τις παίκτριες, που ενέπνευσαν τους fans να κάνουν σύνθημα το "Equal Pay" όταν κέρδισαν δεύτερη φορά σερί το World Cup στη Γαλλία το 2019. Αλλά και για την Πρόεδρο του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Cindy Parlow Cone, μία πρώην παίκτρια που έγινε επικεφαλής της ομοσπονδίας το 2020. Αντικατέστησε τον Carlos Cordeiro, που υποστήριξε ότι οι γυναίκες είχαν λιγότερες σωματικές ικανότητες και ευθύνη, συγκριτικά με τους άντρες συμπαίκτες τους.

«Αυτές οι έξτρα ώρες, το άγχος και οι διακρίσεις που έρχονται απ'έξω, σε κάνουν να μετανιώνεις που γεννήθηκες γυναίκα. Αλλά μετά σκέφτεσαι πόσο υπέροχο είναι όταν πολεμάς για κάτι που πιστεύεις πραγματικά και στέκεσαι στο πλευρό όλων αυτών των γυναικών», δήλωσε η Alex Morgan, μία από τις 5 αθλήτριες που ξεκίνησαν αυτόν τον αγώνα τον Απρίλιο του 2016.

Σε διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι άντρες της αμερικανικής ομάδας λάμβαναν 5.375 δολάρια έκαστος όταν έφταναν στους 16, ενώ οι γυναίκες λάμβαναν 1.725 δολάρια για τη νίκη στη διοργάνωση. Η ανδρική ομάδα δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι τους ημιτελικούς, από τότε που συμμετέχει σε World Cup, δηλαδή από το 1930. Αντιθέτως, οι γυναίκες έχουν κερδίσει 4 φορές Παγκόσμιο Κύπελλο, από τότε που ξεκίνησε η συμμετοχή τους. Δηλαδή από το 1985.